Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ochránci přírody kosili podmáčené louky na Blanensku. Chráníme tím vzácnou orchidej, vysvětlují

Ochránci přírody a dobrovolníci dnes kosili podmáčené louky u Holštejna na Blanensku, chtějí tím prospět vzácné orchideji, která tam roste, prstnatci májovému. Sešlo se jich asi 25. Kosit chtěli letos už ke konci června, tehdy jim akci ale překazilo deštivé počasí, řekl předseda pořadatelského spolku Okras Michal Friedl.

Ochránci každoročně kosí necelý hektar tří oddělených luk severně od Holštejna v nivě Holštejnského potoka. „Akci pořádáme od roku 2015, už před námi ale louky kosily jiné spolky. Pravidelně chodí kolem 15 lidí, nejvíce jich zatím bylo asi 30," popsal Friedl.

Kosení začíná hned ráno, před polednem nastupují hrabači. „Zabere nám to celý den. Ale je tu vždy dobrá nálada, sejdou se zde lidi, kteří mají podobné smýšlení. Tak si i pěkně povykládáme, zasmějeme se," uvedl Friedl.

Kosením se ochránci snaží podpořit především vzácnou orchidej, která v lokalitě roste, prstnatec májový. „Když jsme začali, našli jsme jednu kvetoucí. Potom to šlo výrazně nahoru, bylo jich až 40. Ale z nějakého důvodu teď dva poslední roky nevykvetl ani jeden," řekl Friedl.

Ochránci tak přemýšlejí, proč tomu tak je. V lukách vykáceli i některé solitérní stromy, které by mohly odvádět ze země vodu. Letos chtěli i změnit termín kosení na konec června. „To se ale kvůli dešťům nepovedlo. Dnes tak kosíme v podstatě v tradičním termínu. Kosíme pořád stejně, neděláme nic jinak, a orchidej navzdory našim snahám mizí. Jsme z toho nešťastní. Ale možná je to jen cyklický jev," doufá Friedl.

Spolek pořádá i další dobrovolnické akce. V polovině září se pustí do vyřezávání křovin a kosení Lažáneckých strání a také v okolí Máchova památníku. Nad Lažánkami jsou cenné stepní lokality se vzácnými druhy, jakými jsou hořec křížatý nebo pavouk stepník rudý. V okolí Máchova památníku ochránci zase zlepšují podmínky pro skomírající populaci kriticky ohroženého motýla jasoně dymnivkového.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Blanensko, příroda, louka, rostliny, orchidej, vzácná orchidej, ochranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody kosili podmáčené louky na Blanensku. Chráníme tím vzácnou orchidej, vysvětlují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.