Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Muzeum romské kultury ocenilo muzikanta, který se podílí na uchování tradiční hudební kultury Romů

Brněnské Muzeum romské kultury každoročně odměňuje osobnosti, které se podílí na rozvoji, uchování či propagaci romské kultury. Letos získal ocenění dlouholetý spolupracovník brněnské organizace Ján Šáriský, který se stal v pořadí patnáctým nositelem ceny. Muzeum ji uděluje od roku 2009.

Muzikant pomohl organizaci po několika stránkách

Muzikant Ján Šáriský působil v Muzeu romské kultury jako kurátor fondu plakátů a pozvánek či správce depozitáře. Pro brněnskou organizaci pracoval třiadvacet let, letos v březnu odešel do důchodu. V průběhu let se podílel na uchování romské tradiční hudební kultury, ale také na jeho kvalitním provedení a prezentaci. „Cenu mu udělujeme za všechnu pomoc a oporu při budování muzea po všech stránkách, za otisk své práce a svého úsilí na vytvořené značce Muzeum romské kultury,“ uvedla při předávání cen ředitelka brněnského muzea Jana Horváthová.

V organizaci měl také zásluhy při práci s lidmi. Často byl označován za velmi chápavého, avšak racionálního člověka. „Je také reálným znalcem romské duše a v případě potřeby vždy dokázal komunikovat v náročnějších případech, kdy naši neromští spolupracovníci nevěděli kudy kam," dodala Horváthová.

Cenu organizace uděluje od roku 2009. Jejím záměrem je ocenit významnou osobnost, která svým působením přispěla k rozvoji, propagaci a uchování romské kultury stejně tak i k fungování organizace.

Muzeum připomíná i hromadnou vraždu Romů v koncentračním táboře

Muzeum romské kultury po předání ocenění uvedlo v brněnské Káznici divadelní představení zvané Cikánský boxer. „Monodrama Cikánský boxer vychází ze skutečného osudu tehdejší boxerské hvězdy Johanna Trollmanna, mistra Německa v polotěžké váze. Ten byl zavražděn nacisty v roce 1943,“ popsala ve zprávě pro novináře mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

Představení má sloužit jako pietní připomínka hromadného zavraždění více než čtyř tisíc romských vězňů takzvaného rodinného tábora v německém/nacistickém koncentračním táboře Auschwitz II-Birkenau na území dnešního Polska. Likvidace tábore se odehrála v noci z 2. na 3. srpna 1944.

V rámci výročí se také v pátek 2. srpna otevře výstava v Hodoníně u Kunštátu, která odkryje příběhy šesti přeživších holokaustu. Ke zhlédnutí bude na místě do konce října. Pietní akt k uctění památky obětí holokaustu Romů a Sintů se zde uskuteční 20. srpna.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Muzeum romské kultury, ocenění, Romové, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum romské kultury ocenilo muzikanta, který se podílí na uchování tradiční hudební kultury Romů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.