Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Znojmo zve na soutěž v plnění zavařovaček okurkami. Na okurkobraní ocení i nejlepší sterilované delikatesy

Do tradičních slavností okurek ve Znojmě se zapojí místní domácí producenti i zkušení velkovýrobci sterilovaných delikates. Výrobci budou soutěžit o nejlepší sterilované okurky či rychlokvašky. Odborná porota také vyhlásí vítěze soutěže o královskou a výběrovou okurku, která se konala na jaře. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku okurek s netradičními ingrediencemi či soutěž v plnění zavařovacích sklenic. Slavnosti se konají v pátek 2. srpna.

Slavností se účastní i místní výrobci

Znojemského okurkobraní se účastní nejen velkovýrobci sterilovaných okurek. Zapojují se také často místní výrobci, kteří produkují podomácku zavřené okurky. „Rodiny přicházejí s okurkami, které zavařují podle tradičních domácích receptur,“ uvedla pro Brněnskou Drbnu Bohumila Beranová, místostarostka Znojma. Mezi rodinami existují rozdíly v přístupu k samotnému zavařování, ale třeba také v receptuře láku.

Účastníci z řad výrobců budou v pátek 2. srpna bojovat třeba o titul nejlepší sterilované okurky a rychlokvašky. V odpoledních hodinách budou mít návštěvníci možnost ochutnat desítky vzorků zavařených okurek s různými speciálními ingrediencemi. Od šestnácté hodiny pak proběhne soutěž v plnění zavařovacích sklenic. Pro výhru bude klíčový čas i přesnost. 

Porota vyhlásí vítěze soutěže o královskou a výběrovou okurku

V rámci slavností také odborná porota vyhlásí výherce profesionální soutěže o královskou a výběrovou okurku. Letos o titul bojovalo celkem osm velkovýrobců s devětadvaceti vzorky nakládaných okurek.

Do kategorie královská okurka se řadí ty, které neobsahují umělá sladidla a pikantní přísady. Fermentované nebo právě pálivé okurky se pak řadí do kategorie výběrová okurka. Cílem soutěže je pomoci zákazníkům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek.

Výherci titulu si mohou certifikaci uvést na etikety sklenic se sterilovanými delikatesami. „Sklenice jsou pak certifikovány, že jsou kvalitní. Znamená to také, že jsou okurky zavařeny podle tradičních receptur,“ uvedl pro Brněnskou Drbnu Karel Semotam, mluvčí Znojemské Besedy, která pořádá slavnosti okurek.

Hned osm firem tvrdí, že má ty nejlepší znojemské okurky. O vítězi rozhodne odborná porota v srpnu

Do tradiční znojemské soutěže o královskou a výběrovou okurku se letos přihlásilo osm velkovýrobců s 29 vzorky nakládaných okurek. Přes 20 členů poroty hodnotilo řadu kritérií a vítězové v obou kategoriích si pak mohou dát na etiketu ochrannou...

Okurky jsou symbolem Znojemska

Jak zpracování, tak i pěstování okurek je pro Znojemsko symbolické, přestože v posledních letech je tomu tak v daleko menší míře. „To, že je pěstování okurek na ústupu, je právě impulsem pro pokračování se slavnostmi a tradici okurek dále zviditelňovat,“ vysvětlil Semotam.

Ve dvacátém století ve městě fungoval konzervárenský podnik zvaný Fruta, který až do roku 2002 vyráběl známé sterilované okurky. Po velkých sporech a ztrátě ochranných známek výroba musela skončit. Na tradici však navázala například znojemská rodinná firma Bouda 1883, která se inspiruje recepty z dob Rakouska-Uherska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky okurky, slavnosti, tradice, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo zve na soutěž v plnění zavařovaček okurkami. Na okurkobraní ocení i nejlepší sterilované delikatesy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.