Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hned osm firem tvrdí, že má ty nejlepší znojemské okurky. O vítězi rozhodne odborná porota v srpnu

Do tradiční znojemské soutěže o královskou a výběrovou okurku se letos přihlásilo osm velkovýrobců s 29 vzorky nakládaných okurek. Přes 20 členů poroty hodnotilo řadu kritérií a vítězové v obou kategoriích si pak mohou dát na etiketu ochrannou známku. Vítěze pořádající Znojemská Beseda vyhlásí na Slavnostech okurek 2. srpna, kde se zároveň uskuteční soutěž o nejlepší domácí nakládanou okurku. Oznámil to mluvčí Besedy Karel Semotam.

Znojemsko bývalo tradičním místem pro pěstování i výrobu okurek, v posledních letech už je tomu tak v daleko menší míře. Značka Znojmia patří nadnárodnímu koncernu Orkla, ale na tradici navázala například místní firma Bouda 1883, okurky vyrábí i Konzervárna Novák v nedalekých Hraběticích. Znojmia i Bouda 1883 se soutěže zúčastnily. Dalšími firmami či značkami, jejichž okurky dnes porotci ochutnávali, byly například Efko či Rapa Bzenec. „Porotci hodnotili chuť, vzhled, vůni, konzistenci a harmonii. Všechny vzorky jsou anonymní," řekl Semotam. Mezi porotci jsou nejčastěji akademici, kteří jsou specialisty v potravinářství, ale hodnotili i sommeliéři.

Kategorie Královská okurka sdružuje výrobky, které jsou bez umělých sladidel a pikantních přísad. Letos výrobci přihlásili 16 vzorků. V kategorii Výběrová okurka jsou fermentované okurky, hodnotilo se deset vzorků. Letos vyčlenili pořadatelé ještě kategorii s pikantními okurkami, v této však výrobce nezíská ochrannou známku. Soutěžily tři vzorky. Soutěž vznikla v roce 2017, o rok později získali výrobci poprvé ochrannou známku. Loni v kategorii Královská okurka zvítězila firma Efko s výrobkem Dětské okurky. V kategorii Výběrová okurka uspěl výrobce Bouda 1883 s okurkami s feferonkou.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Znojmo, královská okurka, soutěž, ochranná známka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hned osm firem tvrdí, že má ty nejlepší znojemské okurky. O vítězi rozhodne odborná porota v srpnu  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.