Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Kněz z Brněnska vyrazil na olympiádu. Poskytuje českým sportovcům duchovní podporu

S českými sportovci a sportovkyněmi, kteří se vydali na letní olympijské hry do Paříže, cestuje také oficiálně jmenovaný kaplan Českého olympijského výboru. Kněz brněnské diecéze Oldřich Chocholáč českou delegaci na olympiádu v této funkci doprovází už potřetí.

Kněz se vztahem ke sportu

Českým sportovkyním a sportovcům je na právě probíhající olympiádě v Paříži k dispozici kaplan. Funkci olympijského kaplana vykonává Oldřich Chocholáč, který aktuálně působí jako farář ve farnosti Telnice u Brna. Chocholáč má ke sportu blízko. Rád se ve volných chvílích věnuje plavání a sportovnímu šermu, na jeho farnosti se navíc každoročně pořádají velká sportovní setkání zvláště pro ministranty.

„V únoru 2014 jsem si splnil velký sen a na několik dní odletěl spolu s českými fanoušky do Soči na závěr zimních olympijských her. Byla to nezapomenutelná zkušenost a velký zážitek. I díky této cestě následně přišla nabídka provázet českou výpravu nejen jako fanoušek, ale i jako kaplan,“ vzpomíná na své začátky u českého olympijského týmu Chocholáč.

Chocholáč byl kaplanem Českého olympijského výboru jmenován v roce 2016, před letní olympiádou v Rio de Janeiru. Tehdy jako kaplan české sportovce a sportovkyně přímo ve výpravě doprovázel a podílel se na vytváření jejich zázemí vůbec poprvé. O dva roky později se připojil k české delegaci na zimních olympijských hrách v Jižní Koreji. České sportovce provázel také na Evropských hrách v Minsku 2019 a v Krakově 2023.

Chce ukázat sportovcům blízkost církve

Funkce olympijského kaplana není ve světě ničím novým. Poprvé s touto službou přišel italský národní olympijský výbor už v roce 1988 na olympiádě v Soulu. Slovy papeže Františka je smyslem tohoto poslání přátelská přítomnost, která chce ukázat blízkost církve a která se může projevit například v osobním rozhovoru, v modlitbě, požehnání, při svátosti smíření nebo slavení eucharistie.

„Jde o službu nejen pro věřící, ale pro všechny, kteří chtějí s kaplanem sdílet své radosti i naděje, smutky i bolesti, výhry i prohry – nejen ty olympijské – a to samozřejmě bez ohledu na vyznání. S kým a o čem jsem během olympiády mluvil, však zůstane něco jako zpovědní tajemství,“ doplnil Chocholáč.

Kaplana mohou sportovci potkat v olympijské vesnici, nebo kdykoliv kontaktovat přes mobil či sociální sítě. „Snažím se být mezi sportovci co nejvíce. Někteří z nich se k víře otevřeně hlásí, jiní ji neřeší nebo se považují za ateisty. V české povaze nemáme příliš potřebu řešit víru navenek. To se jistě týká nejen sportovního prostředí. Má služba kaplana pro český národní tým je tak více individuální než u kaplanů pro jiné národní týmy,“ dodal.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Biskupství brněnského

Štítky LOH, olympiáda, biskupství, Biskupství brněnské, víra, křesťanství, Brno, Brněnsko, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

COPAK ALE PAN FARÁŘ ŘÍKÁ NA JEJICH SLAVNOSTNÍ CEREMONIÁL ZESMĚŠNĚNÍ SVATÉ VEČEŘE PÁNĚ VYPASENOU TZV HEREČKOU A HNUS KOLEM NÍ?

Čtvrtek, 1. srpna 2024, 08:18Odpovědět

Kněz z Brněnska vyrazil na olympiádu. Poskytuje českým sportovcům duchovní podporu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.