Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Chovatelé v brněnské zoo poprvé odchovali dasii smaragdovou a zmiji obecnou. Plazům se v zařízení daří

Pracovníci brněnské zoologické zahrady slaví úspěchy. Podařilo se jim poprvé odchovat mláďata dvou plazů, dasie smaragdové a zmije obecné. Zvířatům se pod dohledem chovatelů daří dobře, bylo pouze třeba ze začátku pomáhat z rozkrmením.

Pracovníci odchovali tropického plaza

Dasie smaragdová je druh scinka, který může být zbarvený od hnědé až po sytě zelenou. Druhové jméno poukazuje na jeho zářivě zelenou barvu. „Mláďata už překonala nejtěžší období po narození, přijímají potravu a rostou,“ uvedl v tiskové zprávě kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých Petr Šrámek.

Dasie smaragdové obývají tropické lesy od Filipín a Indonésie na východ až po Pacifické ostrovy. Život tráví na stromech a svá vajíčka kladou pod kůru. Samci se od samic liší jen mírně. Samci mají zvětšenou šupinu na chodidlech zadních nohou a silnější kořen ocasu. V přírodě se dožívají přibližně čtyř let, v lidské péči i přes deset let.

FOTO:  Petr Šrámek

Starají se i o mláďata zmije

Poprvé se v zoo podařilo odchovat i zmije obecné. Na konci června se narodilo sedm mláďat. „Aktuálně měří přibližně patnáct centimetrů a zatím jsou v zázemí. Po narození totiž špatně žerou a některá potřebují pomoci s rozkrmením,“ řekl Šrámek.

Samice zmijí se rozmnožují pouze jednou za dva roky. V nepříznivých podmínkách, například v horách, to může být i po více letech. Zmije patří mezi živorodé hady, nekladou tedy vejce. Mláďata se vyvíjejí v těle matky, jsou vyživována placentou a rodí se živá. Už od narození jsou jedovatá. Mláďata zmijí se živí zejména ještěrkami, ale nepohrdnou ani žábami.

Zmije obecná je důležitou součástí naší přírody, protože představuje významného predátora, který je schopný snížit početnost drobných hlodavců, zejména hrabošů. Patří mezi kriticky ohrožené druhy, a to zejména kvůli změnám v krajině, které jí ubírají místa vhodná pro život. Najdeme ji zejména ve vyšších lesnatých polohách. „Na člověka nikdy neútočí a většinou se odplazí dřív, než si jí stačíme všimnout. K uštknutí může dojít například tak, že člověk na hada nevědomky šlápne,“ podotkl Šrámek.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šrámek

Štítky zoo, Zoo Brno, plaz, had, scink, mláďata, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelé v brněnské zoo poprvé odchovali dasii smaragdovou a zmiji obecnou. Plazům se v zařízení daří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.