Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Na Břeclavsku bojují s komáry v přírodě i na zahradách. Hygienici letos evidují více invazních druhů

Výskyt komárů na Břeclavsku se letos lokálně výrazně liší. Důvodem je to, že oblast v posledních týdnech nezaplavila voda plošně. Například v Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí je množství komárů obvyklé pro tuto roční dobu a lokalitu. Naopak u nedalekých Lednických rybníků je výskyt komárů nezvykle vysoký. Kromě přírodních oblastí se nyní komáři hromadně líhnou také v sudech a bazénech na zahradách.

V Kančí oboře i rezervaci Křivé jezero se tůně s komáry ve větší míře neobjevují. „Aktivita samiček dosáhla vrcholu a výrazně kolísá v závislosti na vývoji počasí,“ uvedl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.

V oblasti Lednických rybníků hygienici vedle komárů zaznamenali také vysoký výskyt muchniček. V Polesí Lanžhot je množství komárů velmi vysoké v blízkosti soutoku Moravy a Dyje. „Je to nicméně skoro deset kilometrů od nejbližší obydlené zóny, takže to tolik nevadí. V oblasti Pohanska je výskyt průměrný, možná i nižší než obvykle,“ dodal. Zvýšené množství komárů evidují hygienici také v lesích okolo Tvrdonic.

V Břeclavi vyhlásili válku komárům. Do lesů proti hmyzu nasadí speciální čidla

Rozsáhlé podmáčené lužní lesy na Břeclavsku každoročně lákají komáry, kteří lidem v okolí značně znepříjemňují léto. Ani letos tomu kvůli vydatným jarním dešťům nebylo jinak. A protože postřiky na otravný hmyz nestačí, bude se město komářím...

V sudech a bazénech na zahradách se nyní hromadně líhne zejména komár pisklavý. „Tento druh saje převážně na ptácích, může však napadat i člověka. Je šiřitelem západonilské horečky, původce této nemoci však byl u nás zatím prokázán jen u velkých rybníků. Letos máme také více hlášený výskyt invazních druhů komárů Aedes japonicus (asijský keřový komár) a Aedes koreicus (korejský keřový komár), původem z východní Asie. V Česku byly poprvé zjištěny v roce 2021. Je pravděpodobné, že jsou nyní již usazené a mohou se šířit. Jsou potenciálními šiřiteli některých onemocnění, ale z tohoto pohledu asi u nás nebudou hrát zatím významnější roli. Napadají však lidi a jsou aktivní především ve dne,“ dodal Šebesta.

Invazní komáři se rozmnožují v různých nádržích, nejčastěji v sudech s vodou. Hygienici doporučují, aby jim lidé věnovali zvýšenou pozornost a v případě nálezu larev vodu vylili nebo larvy vychytali síťkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky příroda, komáři, voda, rybník, zahrada, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Břeclavsku bojují s komáry v přírodě i na zahradách. Hygienici letos evidují více invazních druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.