Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Nadace rozdělila 1,7 milionu korun na rozvoj přírody. Alej na jihu Moravy posílí další stromy

Nadace partnerství rozdělila v grantové výzvě Sázíme budoucnost bezmála 1,7 milionu korun na výsadbu stromů či obnovu studánek. Peníze získalo šest obcí a šest neziskových organizací, například junáci z olomouckého střediska Vládi Tylšara, kteří vysadí třetí část jejich Skautské aleje. Informoval o tom mluvčí nadace David Kopecký. Šlo o třetí grantovou výzvu, ve dvou předchozích se podařilo zasadit 1748 stromů.

Cílem iniciativy je posílit odolnost krajiny a měst vůči dopadům klimatické změny. „Grantovou žádost zaslalo 39 právnických osob, které usilovaly o částku přes 5,6 milionu korun. Nejvíce žádostí bylo ze středních Čech a jižní Moravy a nejčastěji se o finance ucházejí radnice," uvedla vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost Anna Poledňáková.

Několik projektů díky grantu naváže na projekty z předchozích let. Junáci z olomouckého střediska Vládi Tylšara tak vysadí třetí část jejich Skautské aleje. Také ve Šťáhlavech na Plzeňsku se pustí do třetí fáze osázení šťáhlavické cesty Ke křížku.

V Olešnici na jižní Moravě zase více než sto ovocných stromů posílí zelenou páteř plnou větrolamů, kterou tamní obec buduje léta. Druhou etapou výsadby navážou i ve středních Čechách v projektu Revitalizace aleje Suchomasty-Málkov. V jihomoravských Valticích bude díky grantu Hnutí Brontosaurus na podzim pokračovat ve výsadbě Ladenské aleje.

Nadace nabízí na výsadbu stromů peníze i v obdobné výzvě Sázíme budoucnost 2024: granty do 100 tisíc korun. Žádat lze o výsadby stromů a keřů a další adaptační opatření ve volné krajině i o následnou péči po dobu tří let. Uzávěrka žádosti končí 31. července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky příroda, klima, alej, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadace rozdělila 1,7 milionu korun na rozvoj přírody. Alej na jihu Moravy posílí další stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.