Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Ústřední hřbitov čeká rekonstrukce cest za 400 milionů. Přestavba by měla trvat pět let

Cesty na brněnském Ústředním hřbitově projdou rekonstrukcí. V rámci dlouho připravovaného projektu se opraví nejen povrchy cest, ale také vodovody a kanalizace. Na stavební práce město získá dotaci Ministerstva životního prostředí. Aby se přestavba co nejméně dotknula běžného chodu hřbitova, město počítá s pracemi na několik etap.

Projekt se zaměří na hospodaření se srážkovou vodou

Důvodem oprav je špatný technický stav cest na Ústředním hřbitově, ale i nehospodárné zacházení se srážkovou vodou, kdy po asfaltových cestách většina vody odtéká přímo do kanalizace. Cílem projektu je zrekonstruovat cestní síť tak, aby vodu zadržovala. Stávající systém odvodnění navíc zatěžuje městský kanalizační systém.

„Nově bude dešťová voda rovnou odváděna k okolní vegetaci, hlavně stromům. Nadbytečná voda poteče pomocí sběrného potrubí do retenční nádrže. Jako závlahu ji tak využijeme i později,“ uvedl ve zprávě pro novináře náměstek pro oblast životního prostředí Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Město odhaduje dokončení přestavby na rok 2029

Namísto současných nepropustných asfaltových cest budou vytvořeny štěrkové retenční trávníky. Neproniknutelné povrchy se sníží o jednašedesát procent. Zbylé cesty zůstanou zpevněné kvůli požadavkům památkové ochrany a provozním potřebám hřbitova. „Aktuální řešení cestní sítě výrazně zvyšuje teplotu i prašnost. Nový koncept přispěje ke snižování obojího,“ dodal Chvátal.

Rekonstrukce by měla probíhat po částech, aby co nejméně zatížila běžný chod hřbitova. Očekává se, že by práce měly být hotové v roce 2029. V rámci Operačního programu Životní prostředí město předpokládá podporu Ministerstva životního prostředí ve výši pětadevadesáti procent způsobilých výdajů, tedy zhruba 232 milionů korun. Celkové náklady se odhadují na 401 milionů korun. Město momentálně vybírá pro stavbu zhotovitele.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa hřbitovů města Brna

Štítky Ústřední hřbitov, rekonstrukce, kanalizace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústřední hřbitov čeká rekonstrukce cest za 400 milionů. Přestavba by měla trvat pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.