Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Brněnské nakladatelství Host na podzim do svého edičního plánu zařadí i komiksy. Jejich obliba v Česku roste

Brněnské nakladatelství Host, které dosud vydávalo severskou krimi, literaturu pro děti a mládež nebo fantastiku zařazuje do svého portfolia i komiksy. Ediční plán připravený ke zveřejnění příští týden obsahuje tři komiksové tituly, které se objeví na podzim. Zároveň začal výběr dalších komiksů na příští dva roky. Prostor dostane i původní česká komiksová tvorba, řekla za nakladatelství Klára Kubíčková.

Do portfolia Hostu se vkrádá nový žánr

Dramaturgem sekce komiksu v Hostu bude redaktor a editor Lukáš Růžička, který stojí mimo jiné za projektem převedení knihy Prašina od Vojtěcha Matochy do komiksové podoby.

„Nechceme zaplavit knihkupectví kvantitou, nabídneme rozumný mix současných grafických románů a moderní klasiky pro dospělé i mládež, navážeme na dětskou sekci i fantastiku. Před zveřejněním edičního plánu můžu nalákat na to, že už na podzim vyjde jedna populární série od nakladatelství Image Comics. V první vlně vyjde také non-fiction komiks o jednom současném popkulturním fenoménu a první díl úžasné dětské trilogie, ve které se snoubí velká fantazie, roztomilost a inkluzivita," uvedl Růžička.

Bývalý pracovník nakladatelství Paseka Růžička prozradil, že Host na příští rok chystá například objemný grafický román, který má letos několik nominací na Cenu Willa Eisnera, nebo jednu aktuální sešitovou sérii. „Už po své polovině nás nadchla natolik, že jsme zkrátka nechtěli otálet a zajistili jsme si rovnou oba plánované svazky," podotkl Růžička.

Na pultech knihkupců nejčastěji nalezneme příběhy o superhrdinech

Podílem na trhu a počtem titulů je největším komiksovým nakladatelstvím v ČR nakladatelství Crew. V současnosti vydává tituly od Marvelu, DC Comics, Image, Dark Horse a evropskou tvorbu, a to v edici Mistrovská díla evropského komiksu.

„Dlouho jsme byli zvyklí, že komiksy vydávají specializovaná nakladatelství a jen pomalu se začínají objevovat i v portfoliích etablovaných nakladatelů, kteří se mu původně nevěnovali. Komiks v Hostu není něčím novým. Už dřív jsme vydali několik velmi kvalitních komiksů pro děti a mládež a vyzkoušeli jsme si i spolupráci s tak velkou značkou, jako je Vertigo. Zkušenosti Hosta s komiksem tu jsou, i když spíš nahodilé a nesystematické," sdělil Růžička.

Komiks v Česku

Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku rozšířil natolik, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství. V roce 2019 v Praze vznikla Česká akademie komiksu. Od roku 2007 se udílejí komiksové Ceny Muriel.

„Když vezmu jen dobu po roce 2000, tak jsme viděli neuvěřitelný zápal lidí, kteří komiks v Česku propagovali, dělali nevděčnou osvětu a téměř buditelskou práci. Trpělivě ukazovali, že komiks je plnohodnotné médium. Nakladatelé, organizátoři fanouškovských akcí, ti všichni u nás společně komiks etablovali. Ale samozřejmě v tom hrají roli i trendy a vlivy ze zahraničí, v poslední době hlavně manga, tedy japonské komiksy," poznamenal Růžička.

Historie nakladatelství Host se pojí se stejnojmennou literární revue vzniklou v roce 1985 jako samizdatový sborník. V současnosti v něm připravují okolo 150 titulů. Vedle domácích autorů je významná i sekce překladové literatury, díky které se čtenáři mohli seznámit s autory, jako jsou Olga Tokarczuková, Fredrik Backman či Muriel Barberyová. Jedním z důležitých milníků nakladatelství bylo vydání prvního dílu série Milénium Stiega Larssona, který na tuzemském trhu pomohl odstartovat fenomén severské krimi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, čtení, literatura, žánry, knihy, knihkupectví, nakladatelství, komiks, Host, podzim, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nakladatelství Host na podzim do svého edičního plánu zařadí i komiksy. Jejich obliba v Česku roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.