Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Brněnská botanická zahrada získala největší semeno světa. Nic z něj ale už nevyroste

Brněnští botanici získali největší semeno světa. Poslouží pro sbírkové, výukové a prezentační účely. Semeno je částečně vyschlé, takže by už neklíčilo. Semeno bylo zakoupeno z pozůstalosti soukromého vlastníka, jelikož je jinak obchod je přísně regulován.

Brněnští botanici jásají. Podařilo se jim získat největší semeno na světě. Není ale určeno pro vypěstování rostliny, ale je samo o sobě sbírkovým předmětem. Bude sloužit k výukovým a prezentačním účelům. V tuto chvíli by už asi stejně neklíčilo, protože je částečně vyschlé. Patří palmě lodoicea seychelská

Semeno světa zakoupila Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity z pozůstalosti od soukromého vlastníka. „Byla to náhoda a velké štěstí, protože podobné unikátní sbírkové předměty se běžně neprodávají. V celé republice bude jen pár těchto semen ve sbírkách univerzit nebo vědeckých institucí. Legálně není možné tato semena získat z přírodních lokalit na Seychelách, protože tamní vláda obchod přísně střeží,“ popsali pracovníci Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Zajímavý je tvar šedého semena, který připomíná ženský klín a stehna, samčí květenství má tvar pyje. „Proto byla rostlina v minulosti opředena mnoha mýty v souvislosti s milováním a plodností. Rostlina je dvoudomá, to znamená, že má zvlášť rostliny samčí a zvlášť rostliny samičí,“ popsali botanici.

Samičí rostliny začínají plodit až po pětadvaceti letech. Palma se dožívá vysokého věku. Palma pochází ze Seychel, kde je endemitem. Přirozeně nikde jinde neroste. I pěstování v umělých podmínkách je velice obtížné, takže živou rostlinu má jen několik tropických botanických zahrad.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky MUNI, příroda, botanická zahrada, palma, semeno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vety Jarda

Nesmí tady být odkaz. Palma druhu lodoicea seychelská vytvářejí největší semena na světě. Mají až 40 centimetrů, čerstvá váží 15 kilogramů.

Středa, 17. července 2024, 20:51Odpovědět

Vety Jarda

Zdravím.

Středa, 17. července 2024, 20:48Odpovědět

Max Bernard

Škoda, že autorka neuvedla tu nejdůležitější informaci, totiž semeno jaké rostliny to je. Ach jo, "novináři"...

Středa, 17. července 2024, 11:26Odpovědět

Milan Svoboda

Přesně to hned po přečtení článku zaujalo mě. Zajímalo by mě proč to autorka do textu neuvedla a já si to musel následně vygooglit.

Středa, 17. července 2024, 15:14Odpovědět

Brněnská botanická zahrada získala největší semeno světa. Nic z něj ale už nevyroste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.