Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zvířata v brněnské zoo dostávají ve vedru nanuky i ledové dorty. Možná je čeká i rochnění v ledu

Mlžítka, bahniště, studenou vodu, ale i nanuky či ledové dorty si během horkých dní užívají zvířecí obyvatelé brněnské zoologické zahrady. „Zvířata ochlazujeme, protože je to při vysokých teplotách v letních měsících opravdu potřeba,“ uvedla pro Brněnskou Drbnu mluvčí brněnské zoo Věra Müllerová.

Zvířata ochlazují mlžítka i bahniště

„Například lamy mají k dispozici trysky, které je ochlazují. Zapínáme je několikrát denně a lamy si pod ně mohou přijít a ochladit se,“ popsala mluvčí.

Jeleny wapiti ochlazuje instalované mlžítko. Sudokopytníci pekari, kteří se přirozeně vyskytují pouze v Jižní a Střední Americe a jsou velmi podobní prasatům, si v chladných dnech užívají bahniště. „Hadicí napustíme vodu na hliněnou zem jejich expozice, z čehož vznikne bahno, ve kterém se pekari mohou vyválet,“ vysvětlila Müllerová.

Medvědi dostávají nanuky, možná je čeká i rochnění v ledu

Pracovníci zoo připravují zvířatům i ledové dorty a nanuky. „Do různých forem jim zamrazíme potraviny, které mají zvířata v normálních krmných dávkách. Děláme to zejména pro medvědy kamčatské, ale i lední. Nanuky dostávají také lišky polární i rosomák,“ uvedla mluvčí.

V pražské zoo dostala zvířata začátkem července deset tun ledu. Hromady chladné hmoty tam pracovníci rozdělili mezi jednotlivé expozice, dostalo se nejen na lední medvědy, ale také na slony, zubry či vydry.

Podobnou akci plánuje podle mluvčí i brněnská zoo. „Něco podobného plánujeme. Doufáme, že se nám to podaří zrealizovat během srpna, sehnat tunu ledu není nic jednoduchého,“ uzavřela Müllerová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoo, vedro, zvířata, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata v brněnské zoo dostávají ve vedru nanuky i ledové dorty. Možná je čeká i rochnění v ledu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.