Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V rodné Břeclavi věnovali pomník pilotovi, který zahynul při nehodě s Tomášem Baťou

Lidé v Břeclavi o víkendu uctili legendárního letce Jindřicha Broučka. Věnovali mu pomník, který stojí naproti jeho rodného domu. Významný český pilot a šéfpilot Baťovy letecké společnosti tragicky zahynul společně s Tomášem Baťou při letecké havárii v roce 1932.

Lidé v Břeclavi o víkendu zavzpomínali na legendárního letce Jindřicha Broučka. Muži, který se zasloužil o rozvoj letectví nejen ve Zlíně, ale v celém Česku, věnovali pomník. Stojí naproti domu, kde se v roce 1893 narodil.

Jindřich Brouček byl český letec, vojenský, zalétávací a dopravní pilot, působící jako šéfpilot takzvané Baťovy letecké společnosti. Tragicky zahynul při letecké havárii nedaleko letiště v Otrokovicích spolu s průmyslníkem Tomášem Baťou.

Brouček pocházel z česko-německé rodiny, dětství prožil v Břeclavi, ale jeho rodina se později přestěhovala do Schwechatu u Vídně. „Za první světové války narukoval do rakousko-uherské armádě a byl odeslán k pilotnímu výcviku. Prošel ruskou a italskou frontou a byl během bojů těžce raněn,“ píše se na Facebooku města Břeclav.

Krátce po válce Brouček nastoupil jako osobní pilot podnikatele Tomáše Bati na letišti v Otrokovicích. V roce 1932 společně s Baťou zahynul. Letadlo spadlo z výšky dvaceti až třiceti metrů, ve stopadesátikilometrové rychlosti se zřítilo k zemi a rozpadlo na tři kusy. Na vině bylo pravděpodobně nevlídné počasí.

FOTO: Město Břeclav

Vznik pomníčku iniciovalo Sdružení Kořeny. Pomník společně odhalili starosta Břeclavi Svatopluk Peček (ANO) a člen komise kulturní a památkové péče města Zlín Pavel Stojar. Po slavnostním aktu odhalení pomníku následovala přednáška a beseda o životě Jindřicha Broučka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky pomník, historie, letectví, nehoda, smrt, vzpomínka, Zlín, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rodné Břeclavi věnovali pomník pilotovi, který zahynul při nehodě s Tomášem Baťou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.