Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Vedení Brna se bude v létě zabývat demolicí stadionu Za Lužánkami. Může stát až 190 milionů korun

Vedení Brna se bude v létě zabývat možnostmi demolice stadionu Za Lužánkami. Ze zpracované projektové dokumentace vyplývá, že vyjde odhadem na 190 milionů korun. Město očekává, že se na základě výběrového řízení cena může snížit. O demolici se mluví od začátku loňského roku. Nutnost zbourat chátrající fotbalový areál následně vyplynula z průzkumu odborníků z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně.

Magistrát dal aktualizovat projektovou dokumentaci. Nyní bude vedení města jednat o tom, zda stadion zbourat celý najednou, nebo po částech. „Musíme si také stanovit, jak má oblast vypadat po demolici, o čemž debatujeme. Dále je nutné zajistit, aby po zbourání nehrozil sesuv svahu,“ uvedl náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO). Z projektové dokumentace vzešla předpokládaná cena prací, výsledná částka bude podle Černého jasná až po výběru zhotovitele. Pokud by se projekt měnil, mohla by se snížit.

Průzkum odborníků z VUT ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Demolice se bude týkat především nebezpečných objektů západní tribuny. "V tuto chvíli lze pouze odhadovat, že by mohly práce začít do konce roku, pokud vše půjde bez potíží," dodal Poňuchálek.

Stadion Za Lužánkami dosud drží divácký rekord nejvyšší fotbalové soutěže. V říjnu 1996 přišlo na utkání Brno - Slavia 44.120 diváků. Poslední ligový zápas se tam hrál v září 2001. Od té doby stadion chátrá. V roce 2015 ožil díky rozlučce fotbalisty Petra Švancary s kariérou, na exhibiční zápas dorazilo téměř 35.000 diváků.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky správa, stavby, sporty, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Brna se bude v létě zabývat demolicí stadionu Za Lužánkami. Může stát až 190 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.