Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival planet Brno se předvede na Kraví hoře

PR článek

Astrosféra je tady! „Zrcadlo“ celé hvězdné oblohy pozorovatelné z planety Země je novým modelem, který ozdobí šestý ročník Festivalu planet Brno. Je originálem, který nemá na světě jakékoli obdoby. Prohlédnout si jej můžete pouze jeden týden v červenci a jeden týden v srpnu, pouze na Kraví hoře a pouze v Brně.

Vesmír je všechno. Hvězdy, mlhoviny, temná hmota, temná energie, Slunce, planeta Země, my lidé a samozřejmě i Astrosféra. Podobu všeho pak nastavil velký třesk, kdy se rozběhl čas, vznikl prostor i hmota, a také přírodní zákony popisující chod toho všeho.

Od pondělí 8. července do neděle 14. července, resp. od pondělí 5. srpna do neděle 11. srpna 2024 budou k vidění i další obří modely z minulých roků, doplněné o volně přístupné výstavy, letní kino s vesmírnou duší a pravidelné přednášky. Také digitárium nabídne speciální pořady v brzkých odpoledních i pozdních večerních hodinách. Vše podstatné k Festivalu planet Brno hledejte na stránkách Festival planet Brno

Základem pro potisk Astrosféry byla databáze 1,3 miliardy hvězd, jejichž polohu a jasnost proměřila evropská sonda GAIA. Ta v letech 2014 až 2016 dostala za úkol sestavit první třírozměrnou mapu okolí našeho Slunce a od té doby svá měření mnohonásobně zdokonalila a zpřesnila. Díky ní víme, jak se pohybují hvězdy do vzdálenosti několika desítek tisíc světelných let. Tedy všechny, které můžeme na nebi pozorovat bez dalekohledu. Dodejme přitom, že v celé naší Galaxii je stálic stokrát více.

Astrosféra ukazuje podobu celé hvězdné oblohy, včetně té v okolí jižního nebeského pólu, kam z České republiky nedohlédneme. Observatoř GAIA na našem modelu krásně vykreslila především Mléčnou dráhu a tzv. Velké a Malé Magellanovo mračno, tedy dvojici menších satelitních galaxií. Patrná jsou oblaka mezihvězdného plynu a prachu, která vytváří temné skvrny právě na pozadí Mléčné dráhy. Jedná se o relativně blízké útvary o velikosti mnoha stovek až tisíců světelných let, bránící nám ve výhledu do vzdálenějšího vesmíru.

Manuál na užití si festivalu planet

  • Aktuální informace vždy najdete na stránkách Festival planet Brno.
  • Modely jsou v parku na Kraví hoře vystavovány za příznivého počasí od pondělí 8. do neděle 14. července a poté od pondělí 5. do neděle 11. srpna vždy od 14.00 do 23.30.
  • Instalaci může ohrozit silný nárazový vítr nebo hustý déšť, proto si před cestou na Kraví horu na stránkách Festivalu planet Brno ověřte aktuální situaci. Někdy nafukujeme dříve, jindy později, situace se může změnit z hodiny na hodinu a není v našich silách to ovlivnit.
  • Akce se koná ve veřejně přístupném parku, můžete tedy přijít i se svými domácími mazlíčky.
  • K cestě na Kraví horu použijte výhradně městskou hromadnou dopravu. V okolí parku není možné zaparkovat! Respektujte prosím dopravní značení a pokyny pořadatelů.
  • Na festival může přijít skutečně hodně lidí, rodiče, dejte pozor na svoje ratolesti a domluvte se, že se potkáte u „ztrát a nálezů“ (tj. u zvukové režie v černém stanu) ve spodní části parku.
  • Každé odpoledne a podvečer nabízí digitárium celou řadu pořadů pro malé i velké. Pouze tyto pořady jsou placené, vše ostatní je zdarma. Program naleznete na www.hvezdarna.cz.
  • Na hvězdárně jsou k dispozici jak automaty s jednoduchým občerstvením, tak volně přístupné toalety.
  • V okolí je celá řada dobrých i špatných restaurací – doporučit můžeme Monte Bú a samoobsluhu Brněnka.
  • Odpadky, prosím, vyhazujte do připravených mobilních košů nebo si je odneste domů.
  • Po 22. hodině zkuste udržovat noční klid.
  • Informace o doprovodném programu najdete na stránce Festivalu planet Brno.
  • Hlavně si Festival planet Brno v pohodě užijte – nikde jinde a nikdy jindy nic takového na světě nezažijete. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival planet Brno se předvede na Kraví hoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.