Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Brno reaguje na nový stavební zákon. Centralizovaný stavební úřad zahájil činnost v budově bývalé pošty

Stavební úřady v Brně se sloučily v jeden centrální úřad. Brněnští zastupitelé tak reagovali na nový stavební zákon, který je platný od 1. července 2024. Spolu s ním začne fungovat i nový stavební úřad v Orlí ulici. Změna by měla pomoct například s územním plánováním a digitalizací.

Centrální stavební úřad má přinést větší efektivitu

Důvodem vytvoření centrálního stavebního úřadu v Brně je zejména možnost jednotného výkladu územního plánu a brněnských stavebních předpisů. „Centralizace má i další výhody jako je předvídatelnost rozhodnutí, větší efektivita a zastupitelnost zaměstnanců,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Jedná se také o reakci na nový stavební zákon, který dnešním dnem vstoupil v platnost.

Centralizovaný stavební úřad by měl také pomoct s digitalizací služeb. „Jeden velký odbor se zázemím magistrátu se lépe vyrovná s otázkou digitalizace než dvacet menších úřadů při městských částech,” uvedl radní pro oblast územního plánování a rozvoje Petr Bořecký (ANO).

Nový stavební úřad zastřešuje šest obvodů městských částí. Výjimkou je stavební úřad pro Brno-střed, který bude i nadále sídlit v Měnínské ulici. Přesunout by se měl v průběhu jednoho roku. Reakce jednotlivých městských částí byly podle Bořeckého různorodé, některé změnu uvítaly.

Úřad nově sídlí v budově bývalé pošty

Centrální stavební úřad se mimo jiné stane součástí Odboru územního plánování a stavebního řádu. „Celý nový odbor územního plánování a stavebního řádu by měl být pod jednou střechou. Maximálně do roku se přesune do nové budovy stavebního úřadu,“ popsal tajemník Magistrátu města Brna Oliver Pospíšil.

Stavební úřad se nově nachází v ulici Orlí v budově bývalé pošty. Díky tomu, že budova původně sloužila také pro administrativu, došlo pouze k menším úpravám, jako je zřízení nových elektrorozvodů nebo vybavení prostorů nábytkem. Odkoupení budovy vyšlo na dvě stě patnáct milionů korun, vybavení pak na dvacet tři milionů. Několik pater však dělníci stále opravují, do konce roku Pospíšil počítá s dalšími náklady o zhruba dvaceti milionech korun.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stavební úřad, centralizace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno reaguje na nový stavební zákon. Centralizovaný stavební úřad zahájil činnost v budově bývalé pošty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.