Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Bouře poškodila v Masarykově lese přes čtyřicet tisíc stromů. Podnik vydá zákaz vstupu do lesa

Silná bouře, která přešla minulý pátek přes jižní Moravu, poškodila ve Školním lesním podniku Křtiny (ŠLP) více než 40 tisíc stromů, nejvíce v polesí Habrůvka. Kvůli tomu, že je nyní pohyb v lese nebezpečný a poškozené stromy mohou padat, požádá podnik o vydání zákazu vstupu do lesa, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Tereza Pospíchalová.

V poškozených porostech jsou stromy, u nichž stále hrozí neřízený pád. Lesníci proto budou při zpracovávání ležících stromů zároveň vyhodnocovat, zda je potřeba odstranit i částečně poškozené stojící stromy, zejména s ohledem na bezpečnost dělníků, kteří v lesích pracují. Extrémní vodní eroze také silně poškodila některé lesní cesty, které se budou opravovat až do příštího roku. Na aktuální stav upozorňují návštěvníky přímo v terénu výstražné cedule.

„Nejvíce postižená oblast se nachází mezi Křtinami, Habrůvkou, Jedovnicemi, Bukovinou a Bukovinkou," popsal aktuální situaci vedoucí výrobního oddělení ŠLP Křtiny Čestmír Šnoblt. Škody výrazně menšího rozsahu zjistili lesníci v polesí Bílovice, tedy mezi Bílovicemi nad Svitavou a lokalitou Hády. V polesí Vranov jsou poškozeny jen jednotlivé stromy. Bouře se nad územím ŠLP, která se táhne od severu Brna až na Blanensko a má rozlohu 10 500 hektarů, zastavila a vytvořila vír. Kvůli tomu se poškození v různých typech porostů liší jak intenzitou, tak formou. Jde o vývraty, polovývraty, zlomy, napružené stromy, ulámané a popadané větve.

Výši škody nedokáže podnik zatím odhadnout, protože míra mechanického poškození je rozdílná. „Předběžné odhady ukázaly, že poškozeno je 40 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje pro podnik víc než půlroční těžební úkol. Kalamitní situace vznikla v nejnevhodnější dobu. Během zhruba šesti týdnů musíme zpracovat a umístit na trh smrkové dříví, aby nedošlo k namnožení kůrovcovitých brouků a k napadení stojících porostů. V době letních odstávek zpracovatelů smrku to bude obtížnější, normálně bychom v tomto období smrk vůbec netěžili. Největší poškození je jasně viditelné u stejnorodých porostů nejenom smrčin, ale i bučin. V nich totiž došlo k efektu, kdy vítr tlačil obrovské množství vody na koruny buků. Za necelou hodinu přesáhl srážkový úhrn 60 milimetrů," popsal míru a dopad škod ředitel podniku Tomáš Vrška.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny

Štítky lesy, počasí, bouře, zákaz, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

A když podnik zákaz nevydá, tak stromy padat nemůžou? Tomu nerozumím.

Středa, 26. června 2024, 21:03Odpovědět

Bouře poškodila v Masarykově lese přes čtyřicet tisíc stromů. Podnik vydá zákaz vstupu do lesa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.