Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vzhůru na palubu brněnské družice!

PR článek

Změn svůj život! Splň si tajné přání! Přestaň se bát velkých výzev! Pusť se do fantastického dobrodružství! Překvap všechny svým umem a chytrostí! Máš zajímavý nápad na aparát, který má smysl vystřelit do vesmíru? Bezva, ale jenom ten stačit nebude. Musíš také pořádně máknout. Když to ale nevzdáš a uspěješ, zařadíš se do výjimečného klubu kosmických konstruktérů a badatelů.

Nikdo neslibuje, že to bude jednoduché. Díky zastupitelstvem schválenému příspěvku města Brna bude start družice sice zdarma, avšak náklady na vývoj a výrobu experimentu musí vlastními silami zajistit sami konstruktéři. Když ale uspějí a dostanou své zařízení až na oběžnou dráhu, získané zkušenosti jim bezesporu ovlivní celý další život.

Ne, to není vtip. Hvězdárna a planetárium Brno, Výzkumný a zkušební letecký ústav a společnost Spacemanic CZ vyzývají všechny vesmírné bastlíře, aby zkusili navrhnout experiment, který se dostane na palubu umělé družice „BRNOsat“. Ta se na cestu vydá v polovině roku 2026. Letenka pro ni je už rezervována! Satelit bude velký zhruba jako krabice od bot (v profesním žargonu ve formát tzv. 6U) a na oběžnou dráhu ve výšce cca 500 kilometrů nad Zemí ho vynese raketa Falcon 9. Následně bude v provozu až několik let.

Není tedy na co čekat. 

Jakýkoli nápad – byť sebeztřeštěnější – lze do konce října 2024 přihlásit na speciální stránce „Brno letí do vesmíru“, kde jsou také uvedeny základní informace a mantinely, v nichž je třeba se „pohybovat“. Vzápětí dojde k výběru a pak už nezbude nic jiného než se pustit do díla. Na stejné stránce se objeví i další výzvy, které se postupně zjeví v průběhu následujících dvou roků.

Přihlásit se může kdokoli. Jednotlivec – skupina, junior – senior, student – pracující, amatér – profesionál. Omezení jsou pouze technická (družice není nafukovací), časová (pevné datum startu) a samozřejmě finanční (nic na světě není zadarmo). Výběr experimentů proběhne na podzim 2024 – s ohledem na atraktivitu projektů, technickou způsobilost a samozřejmě rozpočet. S přihláškou ale nečekejte až do poslední chvíli, jinak nebude čas na konzultace.

Tak co? Vezmete rozum do hrsti a přihlásíte svůj nápad

Další taková šance se nezopakuje!

Město Brno dlouhodobě podporuje kroky vedoucí ke zvýšení vědecké a technické gramotnosti žáků i studentů a jejich motivaci ke studiu a kariéře v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky. Tedy propagaci takzvaných STEM oborů, o čemž bylo i nedávno podepsané memorandum s Jihomoravským krajem a řadou u nás působících hi-tech firem. Konkrétním projektem s jednoznačným výsledkem je brněnský studentský satelit, do jehož realizace v tomto roce investujeme prostřednictvím Hvězdárny a planetária Brno více než 2,4 milionu korun. Další prostředky pak vložíme v roce příštím. Už teď se těším na výsledek. Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Na Kraví hoře své první vesmírné krůčky udělal Vladimír Remek, ke hvězdárně se hlásí i Aleš Svoboda, rezervní astronaut Evropské kosmické agentury. Proto nám projekt brněnského studentského satelitu, s nímž přišly místní vesmírné společnosti, připadá logickým pokračováním našich vzdělávacích aktivit. Slovy klasika, již samotná cesta přitom bude cílem. S konstrukcí této družice bude spojena celá řada menších aktivit, do nichž se mohou zapojit skutečně všichni. Předpokládáme, že tak oslovíme děti z mateřských škol, žáky ze škol základních i středoškolské nebo vysokoškolské studenty. Cesta do vesmíru totiž skutečně začíná v Brně. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, kde je velitelem stroje na zázraky.

Brno je centrem českého kosmického průmyslu. Působí zde několik desítek firem s obratem v řádu miliard. Připravují se zde komponenty pro kosmické rakety i nejrůznější satelity, staví se dokonce středně veliké družice. Všechny tyto společnosti se navíc rychle rozrůstají a všechny proto hledají nové pracovníky. Tento projekt pomůže nejen tomuto odvětví s vysokou přidanou hodnotou. Získané zkušenosti z návrhu a konstrukce studentského satelitu bezesporu mohou všichni konstruktéři uplatnit v mnoha jiných oborech, byť na hony vzdálených od kosmických aplikací. Martin Příborský, uvolněný zastupitel pro strategický rozvoj, metropolitní spolupráci a integrované územní investice.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzhůru na palubu brněnské družice!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.