Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Anketu o antiekologický výrok roku může vyhrát i Klaus či Babiš, o vítězný titul se letos pere 17 lidí

Anketu Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023 může vyhrát i bývalý prezident Václav Klaus nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ve finále je 18 výroků od 17 lidí, z nich vítěze vybere komise. V pozvánce na vyhlašování výsledků ankety to za pořadatelský spolek Děti Země oznámil Miroslav Patrik. Cenu za loňský rok dostal někdejší primátor Českých Budějovic a nynější městský a krajský zastupitel Jiří Svoboda (ANO), který v týdeníku Respekt uvedl, že řeky ve městě jsou nákladnou dopravní překážou a že by plocha lépe posloužila jako parkoviště.

Do ankety lidé zaslali 30 výroků od 17 lidí, do finále postoupilo 18 výroků. Mezi kandidáty jsou vedle Klause či Babiše i místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS), předsedkyně KSČM Kateřina Konečná či poslanci Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Alexandr Vondra (ODS).

Výroky z roku 2023 mohla veřejnost zasílat do 13. června, vítěze pořadatelé vyhlásí příští pátek. Patrik už dříve uvedl, že mezi žhavými kandidáty na Zelenou perlu může být Havlíček, který v prosinci 2023 po letech přípravy dálnice D52 z Pohořelic do Mikulova prohlásil, že „v tuto chvíli nejkritičtější úsek je místo přes přehradu, které stálo mnoho let díky aktivitám ekologických vyděračů a aktivistů. Nyní se situace jeví tak, že by byla šance se přes ni dostat po roce 2026, 2027 a pak už by to bylo otázka tří čtyř let."

Spolek dříve organizoval i oceňování antiekologických činů Ropák roku. Předloňský 30. ročník byl ale poslední, podle pořadatelů anketa splnila svůj porevoluční účel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, ekologie, ocenění, Zelená perla, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketu o antiekologický výrok roku může vyhrát i Klaus či Babiš, o vítězný titul se letos pere 17 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.