Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Po výbuchu domu v Brně zemřeli čtyři lidé. Tragédii způsobilo poškození přívodu plynu

Před dvaceti lety, 21. června 2004, zničil výbuch plynu čtvrtinu staršího bytového domu v Brně. V jeho troskách zahynuli tři lidé, další muž zemřel po převozu do nemocnice. Třicet rodin tehdy přišlo o střechu nad hlavou a většinu svého majetku. Objekt pak stavbaři museli strhnout, místo něj byl později vystavěn nový bytový dům.

Ničivý výbuch v Tržní ulici vyšetřovala policie a projednával soud. Nikdo ale nebyl potrestán. Podle znaleckých posudků plynaři, kteří nedlouho před výbuchem budovu kontrolovali, explozi nezavinili. U domu se stavělo, někdo patrně svou neopatrností poškodil přívod plynu, v němž vznikl bezmála metrový otvor. Explozi pak prý způsobila jiskra ze sbíječky.

Přímo při neštěstí zahynula čtyřletá holčička, zemřely i šestašedesátiletá žena, která v době exploze procházela kolem domu, a seniorka, která v domě bydlela a která se vytvořeným komínem v objektu propadla do sklepa. Při explozi utrpěl vážné popáleniny, kterým po několika dnech v nemocnici podlehl, osmačtyřicetiletý muž.

Kromě tragédie v brněnské Tržní ulici zažila ČR po roce 1993 ještě tři exploze plynu se čtyřmi či více oběťmi. Výbuch v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm 17. února 2013, který způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí, si vyžádal sedm lidských životů. V únoru 1992 zemřeli čtyři lidé v Karlových Varech při explozi bytového domu, kterou v sebevražedném úmyslu způsobil jeden z nájemníků. O dva roky později, v březnu 1994, zahynuli čtyři lidé v malém činžovním domě ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku po explozi propan-butanu, který unikl z plynové lahve.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky neštěstí, plyn, 21. června, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

A pak se stratily telefonáty mezi plynárnou a pracovníky, co to tam měli opravovat, pamatujeme. Tak že nakonec skončili v kriminále jako skoro vždy ti nevinní a papaláši bez svědomí si v klidu žijí svůj spokojený život!

Pátek, 21. června 2024, 08:14Odpovědět

Po výbuchu domu v Brně zemřeli čtyři lidé. Tragédii způsobilo poškození přívodu plynu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.