Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Brně-Bosonohách otevřeli opravenou náves. Z parkoviště je velké náměstí s moderní kašnou

V okrajové brněnské části Bosonohy dnes otevřeli rekonstruované Bosonožské náměstí, které svou nízkou zástavbou připomíná spíše rozsáhlou náves. Dlouhé je půl kilometru a díky téměř rok trvajícím pracím se proměnilo v moderní náměstí, řekl starosta městské části Martin Černý (KDU-ČSL). Dříve připomínalo spíše odstavnou plochu pro auta.

Zatím mají Bosonohy hotovou první etapu ze tří, avšak tu nejnáročnější. Z celkových 28 milionů korun zatím proinvestovaly polovinu. „Nechali jsme upravit prostranství před kaplí svatého Floriána a navazující zpevněné plochy. Na květinových záhonech jsme nechali vysadit více než dva tisíce nových sazenic a čtyři nové lípy doplnily stávající stromořadí," pospal Černý.

Bosonohy leží na jihozápadním okraji Brna a trpí intenzivní dopravou, která ještě roste v případě problémů na dálnici D1. Náměstí však leží stranou hlavní silnice a může dobře sloužit k setkávání či relaxaci místních.

Na náměstí se také vrátil vodní prvek, kterým je velká moderní kašna. V soše svatého Floriána je navíc zabudovaný chrlič. „Že se na Bosonožské náměstí, kudy chodí děti do přilehlé školy, podařilo vrátit vodu, mě těší ze všeho nejvíc. Má tu totiž historicky své místo a právě v soše světce byl vodní prvek také původně umístěný," řekl Černý.

V dalších dvou etapách bude ještě částečně dobudované dětské hřiště a po úpravě zelených ploch povede parkem nový osvětlený promenádní chodník. K zalévání zeleně bude sloužit i voda, kterou budou Bosonohy jímat do retenční nádrže včetně vody ze školní střechy. „Vzniknou také podzemní kontejnery na tříděný odpad a všechno bychom chtěli mít hotové do poloviny roku 2026," řekl Černý.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla MČ Brno-Bosonohy

Štítky oprava, stavby, Brno-Bosonohy, náves, náměstí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně-Bosonohách otevřeli opravenou náves. Z parkoviště je velké náměstí s moderní kašnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.