Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Otec zkolaboval u snídaně, přestal dýchat a zastavilo se mu srdce. Zachránili ho jeho synové a manželka

Velmi dramatické chvíle si prožila rodina pětačtyřicetiletého Ondřeje z Knínic u Boskovic. Ten se během společné čtvrteční snídaně 15. února 2024 náhle sesunul k zemi, přestal dýchat a zastavilo se mu srdce. Život muži zachránila blesková reakce manželky a dokonalá spolupráce jeho dvou synů ve věku třináct a patnáct let.

Když se bezvládný muž sesunul k zemi a jeho manželka Petra zavolala na tísňovou linku záchranářům, kde stručně popsala situaci, začal boj o Ondřejův život.

„Musím říct, že toto jsou emočně velmi vypjaté okamžiky, ale my jsme profesionálové a musíme i v těchto situacích zachovat klid. Naopak, je na nás, abychom uklidnili volajícího. Poradila jsem, jak začít správně stlačovat hrudník. Pochopila jsem, že v masáži se střídá manželka pacienta a její patnáctiletý syn Lukáš. Jeho třináctiletý bratr Tomáš byl významnou psychickou oporou. Resuscitovali až do příjezdu naší posádky, byli naprosto skvělí,“ popsala na webu jihomoravských záchranářů operátorka Milada Kožíková.

Lékařský tým, který dorazil na místo, navázal na resuscitaci, rozšířil péči a díky několika výbojům a lékům se podařilo obnovit oběh v Ondřejově těle. „Velkou zásluhu na záchraně pacienta má jeho rodina, paní Petra i Lukáš prováděli masáž kvalitně, patří jim obrovská pochvala. Tomáš byl zase obdivuhodný v tom, jak se snažil zachovat klid, přestože všichni museli mít obrovský strach. Pana Ondřeje jsme předali kolegům, kteří přiletěli vrtulníkem, ti jej již zajištěného transportovali k další péči do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ popsal lékař Jan Mičín, který byl se svou posádkou na místě.

Tři měsíce od děsivé situace, která však měla šťastný konec, došlo na záchrance v brněnských Bohunicích ke krásnému shledání zachráněného Ondřeje a jeho rodiny s operátorkou Miladou Kožíkovou, která rodinu přes telefon instruovala.

„Jsem moc šťastná, že máme doma tatínka zdravého a bez následků, děkuji záchranářům i zdravotníkům v nemocnici a jsem pyšná na naše kluky, jak tuto těžkou situaci zvládli,“ uvedla na webu záchranářů manželka zachráněného Ondřeje Petra.

„Pacientovi se k naší velké radosti daří dobře, celá rodina se sešla s Miladou Kožíkovou a podle slov všech zúčastněných to byly nepopsatelné okamžiky. Celé rodině přejeme mnoho krásných společně strávených chvil,“ uzavřela mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky zdraví, záchrana, zástava, muž, snídaně, Boskovicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otec zkolaboval u snídaně, přestal dýchat a zastavilo se mu srdce. Zachránili ho jeho synové a manželka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.