Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

V Brně pozvali opeřence na magistrát. Na střeše jedné z budov postavili holubník

Nevyužívaná expanzní nádrž na střeše budovy brněnského magistrátu v Kounicově ulici ukrývá první městský holubník v Brně. Zatím se v dřevěných kójích zabydlel jeden holubí pár, může jich tam žít ale až třicítka. Městské holubníky mají umožnit řízené a humánní snižování populace holubů ve městě.

„Spolupracujeme s Mendelovou univerzitou, která na podzim prováděla monitoring holubí populace v Brně. Podle jejích zjištění ve městě žije mezi dvaceti tisíci a osmadvaceti tisíci holubů,“ uvedl radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).

S nápadem na zřízení městského holubníku oslovila zástupce města Michaela Klimšová z platformy Městské holubníky, která loni otevřela holubník na půdě gymnázia v Bílovci na Novojičínsku. Vybudování prvního z nich stálo sto čtyřicet tisíc korun, s vybavením vnitřku holubníku pomohla Střední škola stavebních řemesel, jejíž studenti vyrobili kóje pro holuby při výuce, dřevo věnovala městská společnost Lesy města Brna.

V Brně nechtějí, aby holubi trávili čas venku. Pozvali je na magistrát

Vedení brněnské radnice touží po čistých v ulicích. Do jedné ze svých budov si proto pozvalo holuby, kteří jsou častým strůjcem nepořádku. Na šedesát opeřených obyvatel ubytuje na střeše v prvním městském holubníku, kde pohlídá, aby se příliš...

Pokud se holubům vytvoří komfortní prostor pod střechou, kde mohou hnízdit, dostávají pravidelně potravu a je v něm udržována čistota, nemají důvod hnízdit na nevhodných místech, kde to obtěžuje obyvatele města. Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze regulovat jejich populaci. Hnízdícím párům je odebrána část vajec a nahrazena umělými vajíčky.

Péči o holuby zatím zajišťují dobrovolníci z platformy Městské holubníky. „Lidé, kteří budou vajíčka odebírat, musí být speciálně vyškolení. Pokud dojde k záměně vajíčka správným způsobem, holub nic nepozná. Každý pár ale musí mít příležitost vyvést zpočátku první mládě. Pokud by bylo hnízdo poškozeno při prvním zahnízdění, hledal by holubí pár útočiště jinde,“ vysvětlila Karolína Richterová z platformy.

Brno chce po roce fungování projekt vyhodnotit. Umístění dalšího holubníku plánuje na střeše vazební věznice v Brně-Bohunicích.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB, Pixabay.com

Štítky správa, příroda, zajímavosti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně pozvali opeřence na magistrát. Na střeše jedné z budov postavili holubník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.