Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Robot na poli, děti pečující o přírodu. Soutěž E.ON Energy Globe o nejlepší ekologické projekt má šest finalistů

Robot, který zastane člověka na poli, ekologická opatření v botanické zahradě, elektřina ze zeleného vodíku, biometanová stanice, rezervace velkých kopytníků a dětské oddíly, které pečují o přírodu. To je šest projektů, které se dostaly do finále soutěže E.ON Energy Globe o nejlepší nápady v oblasti ekologie a udržitelnosti. Vítěze, který dostane půl milionu korun, vyberou lidé v hlasování.

Do letošního 16. ročníku se přihlásilo celkem 167 projektů. Z nich pak odborná porota složená z pracovníků Akademie věd vybrala šest nejlepších. Soustředili se na to, aby nápady šetřily přírodu a energie, zlepšovaly krajinu a přispívaly k trvalé udržitelnosti. Každý z projektů pak dostal ambasadora, který ho propaguje a podporuje.

Finalisté jsou z celé republiky. Jedním z nich je i Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, jejíž projekt si vzal za svůj herec a moderátor Lukáš Hejlík.  V zahradě zavedli ekologická opatření, která kromě finanční úspory pomáhají i zlepšit klima a zvětšit biodiverzitu. Zelené střechy osadili lokálními rostlinami, dešťovou vodu zachytávají do nádrže, trávu sekají v mozaikách a u fontány mají čerpadlo, které šetří vodu i peníze.

V Milovicích ve Středočeském kraji rezervace velkých kopytníků ukazuje, jak chov divokých koní, zubrů a praturů pomáhá zvýšit rozmanitost krajiny. Spásají trávu a tím uvolňují místo dalším rostlinám. Půda lépe zadržuje vodu a nemusí proto zasahovat člověk. Kromě této rezervace společnost Česká krajina vybudovala dalších 14 po celé republice. Ambasadorkou projektu je herečka Jitka Čvančarová.

Na výrobu elektřiny ze zeleného vodíku pro energeticky nezávislé budovy i dobíjení elektromobilů se zaměřila společnost Devinn, projekt si pod svá křídla vzal moderátor Tomáš Zástěra. Zelený vodík totiž může sloužit k uložení přebytků solární energie, kdy se pomocí generátoru přemění zpět na elektřinu.

Patronáty, to je projekt organizace Junák, který podporuje skateboardista Maxim Habanec. Junák učí děti starat se o krajinu tím, že jim svěří určitou lokalitu a nechá je o ni pečovat. Skupiny mají samozřejmě odborné vedení a děti například odstraňují invazivní druhy, vysazují stromy nebo věší ptačí budky. Pomáhají tím nejen přírodě, ale i sobě.

Robot, který na poli sází, pleje, zalévá i okopává. To je projekt Roboton pod patronátem foodblogerky Markéty Pavleje. Snižuje spotřebu herbicidů i negativní dopad na půdu. Rozezná plodinu od plevele a funguje na solární pohon.

V Litomyšli postavili první biometanovou stanici svého druhu v České republice. Z hnoje a nekvalitních krmiv vyrábí biometan, který vtláčí do plynárenské sítě. Díky projektu, jehož ambasadorem je herec Marek Lambora, by biometan mohl nahradit až dvacet procent spotřeby zemního plynu.

Pro jednotlivé projekty mohou lidé hlasovat do 20. srpna na webu, kde se o nich dozví další podrobnější informace. Vítězný nápad získá půl milionu korun na další rozvoj. Druhý v pořadí si nakoupí za sto tisíc u společnosti Ptáček, třetí za padesát tisíc v Hornbachu. Čtvrtý dostane voucher na padesát tisíc od firmy DE Dietrich, za páté voucher na stejnou částku u Triluxu a šestý v pořadí bude mít na měsíc půjčený elektromobil s dobíjením zdarma o E.ON Energie.

Na odměny se mohou těšit i hlasující, v losování mohou vyhrát let balónem, elektromobil na týden, dárkové karty do Hornbachu nebo kuchařky Kitchenette od Markéty Pavleje.

Vítěz bude slavnostně vyhlášen 31. srpna na brněnském E.ON Ekofestivalu.

Ohodnoť článek

Foto E.ON

Štítky E.ON Energy globe, ekologie, udržitelnost, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot na poli, děti pečující o přírodu. Soutěž E.ON Energy Globe o nejlepší ekologické projekt má šest finalistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.