Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tisíc tváří Amazonie lidé najdou v Moravském zemském muzeu

PR článek

Výstava představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Návštěvníci tak poznají jejich bohatou kulturu, chápání přírody, mytologii, náboženství, kosmologii i výklad světa, zvyky a rituály.

V Pavilonu Anthropos jsou představena etnika z Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely a Brazílie jako např. Shuarové, Achuarové, Kofánové, Huaoraniové/Waoraniové, dále Shipibo-Konibové, Cashinahuové, Ticunové, Tucanové, Yanomamiové a řada dalších. Výstava také představuje vybrané mýty a příběhy z Amazonie, a to v tištěném formátu, audio verzi i v podobě video animace.

Dalším významným tématem je příroda, biodiverzita a s tím i úzce související ekologie a environmentální problematika. „Návštěvníci se seznámí s výběrem zástupců amazonské fauny ze sbírek Zoologického a Entomologického oddělení MZM včetně speciálního ozvučení a samostatné video prezentace. Dermoplastické preparáty, lidově řečeno vycpaniny, doplní ilustrace Jana Dungela, nechybí ani živé exponáty. K vidění budou plody rostlin, ukázky dřevin a další přírodniny,“ vyjmenovává spoluautorka výstavy Sylva Brychtová. 

„Výstava je určena širokému spektru návštěvníků, představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší pohled na život původních domorodých obyvatel. Návštěvníci tak poznají jejich bohatou kulturu, chápání přírody, mytologii, náboženství, kosmologii a výklad světa, zvyky a rituály,“ vysvětluje generální ředitel muzea Mgr. Jiří Mitáček, Ph.D.

Texty věnující se jednotlivým tématům jsou dostupné prostřednictvím QR kódů i v audio formě, zobrazit si je lze také v anglickém a španělském jazyce. Děti se mohou těšit na interaktivní, hravé prvky, repliky předmětů, smyslové hry, hračky, výtvarné a řemeslné tvoření, didaktický list s řadou zábavných aktivit atd. Pro návštěvníky se zrakovým znevýhodněním jsou vedle popisků v Braillově písmu ve výstavě připraveny nejrůznější hmatové prvky, haptické předměty, mapy, model obydlí, čichové vjemy a hra v podobě pexesa. Neslyšícím návštěvníkům je k dispozici videoprůvodce v českém znakovém jazyce.

„Díky spolupráci se zapojenými mezinárodními institucemi a odborníky dostali domorodí obyvatelé možnost sami představit svou společnost a kulturu ze své vlastní perspektivy. Návštěvníci tak získají jedinečnou příležitost nahlížet na život v Amazonii očima jejich obyvatel,“ vyzdvihuje podstatný aspekt výstavy spoluautorka Athena Alchazidu.

Hlavními autorkami výstavy jsou právě Athena Alchazidu, hispanistka z Masarykovy univerzity v Brně, a Narcisa de Jesús Ullauri Donoso, antropoložka z Universidad del Azuay z Ekvádoru, která je současně garantkou výstavy.

Výtvarnou instalaci doplnil rovněž fotografický materiál z archivu etnografa, publicisty a spisovatele Mnislava Zeleného Atapany, etnobotaničky Jany Horáčkové a Národního muzea - Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Výstavu doprovází celá řada programů určená nejen pro rodiny s dětmi. Připraveny jsou výtvarné a řemeslné workshopy, výukový program pro školy a volnočasové organizace a také popularizační přednášky s promítáním pro širokou veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíc tváří Amazonie lidé najdou v Moravském zemském muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.