Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Výloha domu v centru Brna dostala zpátky svůj původní funkcionalistický vzhled

Výloze památkově chráněného domu z přelomu 19. a 20. století v centru Brna se vrátila funkcionalistická podoba. Výkladce, tedy vnější stěny výlohy budovy v Kobližné ulici byly ve špatném technickém stavu a zčásti chátraly. Městská část Brno-střed je proto za přibližně sedm milionů korun nechala opravit. Snahou bylo co nejvíce zachovat historický vzhled, uvedl v tiskové zprávě radní městské části Martin Drdla (ANO), do jehož gesce spadá oblast investic a správy bytových domů.

Oba výkladce pochází z odlišného historického období. Cenná byla zejména pravá část s funkcionalistickými prvky, jež vznikla ve 30. letech minulého století. Tehdy sloužila k potřebám prodejny hraček Medek a Hiss. V 80. letech však zaznamenala úpravy a z původní verze se zachovalo pouze několik prvků. Prostory na levé straně pocházely z éry socialismu.

Městská část investici konzultovala s památkáři i odborníky. Nyní má výloha jednotný styl. „Rozhodli jsme, že parter sjednotíme po vzoru funkcionalistického řešení. Jeho charakteristický detail je mimo jiné zaoblené zasklení vstupů, které jsme na obchodu vpravo zachovali podle původní koncepce s dvěma vstupy. Na drogerii nalevo jsme jej doplnili nově. K elegantní černé jsme použili ušlechtilé materiály v nekašírovaném vzhledu – lišty z leštěného nerezu, přírodní travertin nebo zelený panel nad výlohami, který je z přirozeně zabarveného skla," sdělil Roman Strnad ze studia TheBüro, které navrhlo výslednou úpravu.

„Aby vynikla současná podoba, nesmějí provozovatelé obchodů výlohy nijak polepovat. Zároveň tím regulujeme vizuální smog," dodal Drdla. Stavební práce trvaly několik měsíců a zahrnovaly rekonstrukci výloh, úpravy fasády či vstupů do historického domu nebo nové vytápění. Městská část v posledních letech opravila výlohy i v ulicích Orlí, Solniční nebo Jánská, kde rovněž dbala na zachování historického rázu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky výloha, architektura, památky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Havelková

Vypadá to moc hezky, jen je škoda, že u toho není srovnávací fotodokument, abychom mohli porovnat před a po.

Neděle, 26. května 2024, 19:08Odpovědět

Výloha domu v centru Brna dostala zpátky svůj původní funkcionalistický vzhled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.