Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Některé jihomoravské nemocnice se potýkají s nedostatkem specialistů. Ambulance omezují provoz

Některé nemocnice v Jihomoravském kraji se potýkají s nedostatkem specialistů. Nemocnice Kyjov v těchto dnech informovala o uzavření jedné ze tří kardiologických ambulancí. Důvodem je ukončení činnosti lékaře. Od května je s ohledem na odchod lékařky uzavřená také dětská endokrinologická ambulance v břeclavské nemocnici. Specialistu v oboru ORL dlouhodobě shání třeba ve Vyškově. Vyplývá to z webových stránek nemocnic a vyjádření jejich zástupců.

Podle mluvčí kyjovské nemocnice Veroniky Hollerové je problematika držení specialistů v nemocnicích diskutovaná napříč zdravotnickými zařízeními v Česku. „Odchody specialistů jsou běžnou součástí dynamiky každého zdravotnického zařízení. Otázkou je spíše současný stav zdravotnictví, který umožňuje, že si jednotlivé nemocnice lékaře přetahují a přeplácejí o desítky tisíc korun," sdělila Hollerová. Krajské zařízení se snaží průběžně vyhledávat kvalifikované kandidáty, a to jak v Česku, tak i na Slovensku, dodala.

Ve Vyškově se dlouhodobě nedaří zajistit specialistu na ORL. Tito lékaři jsou podle mluvčí Šárky Urbánkové buď ve fakultních nemocnicích nebo v privátní praxi, kde jsou vytížení. „U nás si obecně vychováváme absolventy, ale je to běh na dlouhou trať. Problémy jsou u menších oborů. Mimo již zmíněné ORL také třeba u hematologicko-transfuzního oddělení," sdělila.

V největší krajské nemocnici ve Znojmě většina specializací nestojí na jednom lékaři a mají možnost zástupů, řekl její mluvčí Pavel Jajtner. „Obecně jsou v medicíně úzkoprofilové specializace, například revmatologie, kde kolegové působí spíše v privátní sféře a je vhodné dobře nadefinovat spolupráci mezi nemocnicí a takovým specialistou, aby byla zajištěna návaznost péče," doplnil.

Hodonínská nemocnice v poslední době specializované ambulance zavřít nemusela. „Do budoucna ale hrozí omezení specializovaných provozů zejména z důvodu stárnutí lékařů a potřeby generační obměny. Ze zdravotních důvodů u starších lékařů může být někdy dočasně omezený provoz, ale vždy se zatím jednalo o krátkodobé zkrácení ordinačních hodin," uvedla za nemocnici Bohdana Kuzmová Křepinská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, Jihomoravský kraj, provoz, specialisté, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihomoravské nemocnice se potýkají s nedostatkem specialistů. Ambulance omezují provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.