Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Stavba kotle na biomasu za 2,4 miliardy bude mít zpoždění kvůli nálezu azbestu při demolici

Výstavba kotle na biomasu za 2,4 miliardy korun, který plánovaly Teplárny Brno začít využívat už letos na podzim, má rok zpoždění. Důvodem je nepředpokládaný nález azbestu v průběhu demoličních prací a následné odstraňování tohoto nebezpečného materiálu. Uvedl to generální ředitel městské firmy Petr Fajmon.

„Azbest byl nalezen během demoličních prací v prostorách stavby nového kotle v srpnu loňského roku. Na základě toho proběhly průzkumy celého areálu s odebráním vzorků. Po upřesnění rozsahu a lokalizace výskytu započaly práce na odstranění v souladu s předepsanými podmínkami za dozoru hygieniků," uvedl Fajmon.

Náklady na likvidaci dosáhly 3,3 milionu korun, samotné prodloužení výstavby nebude znamenat další výdaje. „Součástí dohody uzavřené se zhotovitelem kvůli nepředpokládanému nálezu azbestu je také navýšení ceny pouze o částku, která odpovídá vícepracím zhotovitele ve výši deset milionů Kč, nutným k provedení odstranění nežádoucích látek v celém rozsahu. Teplárny neponesou žádné další náklady spojené s prodloužením provádění díla," doplnil.

Původně plánovaly teplárny kotel začít využívat už letos na podzim, nyní tento plán o rok posunuly.

Teplárny Brno nyní vyrábí ze zemního plynu 80 procent tepla, zbylých 20 procent vzniká spalováním odpadu ve spalovně další městské společnosti SAKO Brno. Nový kotel, který spotřebuje ročně 80 tisíc tun dřevní štěpky, má snížit závislost na plynu o 15 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárny Brno

Štítky energie, teplo, stavby, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba kotle na biomasu za 2,4 miliardy bude mít zpoždění kvůli nálezu azbestu při demolici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.