Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Město pro centrální stavební úřad odkoupí budovu pošty v Orlí ulici. Poštovní služby na místě zůstanou

Město Brno plánuje odkoupit budovu v Orlí ulici, kde dříve sídlila Česká pošta. Za budovu zaplatí více než 215 milionů korun. Nákup schválili brněnští radní, konečné rozhodnutí o něm padne na květnovém zasedání zastupitelstva města. Od července se do této budovy přestěhuje centrální stavební úřad. Poštovní služby na místě zůstanou v podobě pobočky Pošta Partner.

Vznikne stavební superúřad

Rada města Brna schválila odkup budovy na Orlí, kde dříve sídlila Česká pošta, která je rovněž jejím vlastníkem. Nově by v objektu měl vzniknout centralizovaný stavební úřad, jenž nahradí stávající obecní stavební úřady při městských částech.

K samotnému převodu nemovitosti do majetku města by mělo dojít nejpozději do konce července letošního roku. Definitivně o něm bude rozhodovat květnové Zastupitelstvo města Brna. Do této doby tam bude město v nájmu.

Částku přesahující dvě stě milionů korun, která vychází ze znaleckého posudku, zaplatí město České poště za komplex tří vzájemně propojených budov na adresách Orlí 30, Orlí 32 a Benešova 8. V současné době pracovníci prostory určené pro nově zřízený stavební úřad upravují. Dělníci zde provádějí výmalbu a výměnu podlahových krytin. Zároveň IT pracovníci zahájili realizaci datových rozvodů.

V Brně bude jeden stavební úřad. Město zvažuje sídlo v Orlí ulici

Stavební úřady se z brněnských městských částí přesunou do jednoho sídla, jejich působnost přejde pod magistrát. Změnu, která má platit od 1. července příštího roku stejně jako nový stavební zákon, už schválili zastupitelé města. Centralizace...

Poštovní služby zůstanou

Pošta z místa nezmizí úplně. „Významný bonus pro občany města je i provozování poštovních služeb městem Brnem na Orlí, a to v režimu Pošty Partner. V jedné budově si lidé budou moci vyřídit jak úřední, tak i poštovní záležitosti,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD).

„Česká pošta neměla pro budovy v centru Brna další provozní využití. Pro nás je podstatné, že zde funguje Pošta Partner, díky které se zvýšil zákaznický komfort pro občany. Provozovatelem Pošty Partner je město, proto nic nebránilo prodeji objektů právě jemu,“ doplnila ředitelka pobočkové sítě České pošty Martina Ivanová.

Monumentální funkcionalistická budova byla postavena pro policejní ředitelství v roce 1927 podle projektu architektů Jaroslava Grunta a Josefa Adolfa Šálka. V březnu roku 1939 byla obsazena německou policií, poté zde chvíli sídlilo i gestapo. V roce 1944 byl dům zasažen při bombardování města. V posledních dekádách tam sídlila právě pošta.

Ohodnoť článek

Foto BAM

Štítky pošta, úřad, stavební úřad, BAM, magistrát, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město pro centrální stavební úřad odkoupí budovu pošty v Orlí ulici. Poštovní služby na místě zůstanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.