Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brno letos zacílí na turisty z Polska. Do města by je měly přilákat festivaly, netradiční místa, vodojemy i jídlo

Léto plné hudby, gastronomie a funkcionalistické architektury. Tato lákadla by podle ředitelky turistického centra měla do Brna přivést řadu zahraničních cestovatelů, především těch z Polska. Mezi nevšední magnety metropole podle ní patří také tajuplné podzemí a víkendové festivaly.

Přilákat turisty z Polska

Městské Turistické a informační centrum Brno (TIC) se letos s kampaní Brno True Story zaměří zejména na turisty ze sousedních zemí. Lidem z ostatních českých měst a obcí chtějí naopka ukázat, jak se v jihomoravské metropoli skutečně žije. Hlavními lákadly letošního léta proto budou nově otevřené vodojemy na Žlutém kopci, víkendové festivaly, prohlídky Arnoldovy vily či vyhlídka z věže kostela svatého Jakuba.

„Počet návštěvníků Brna se v roce 2023 vyšplhal téměř na úroveň roku 2019. Příliv domácích turistů tento rok dokonce překonal a významně přibylo i hostů ze zahraničí. Na to se chceme soustředit i v budoucnu, a to právě kampaní zacílenou do sousedních zemí. Velkou pozornost chceme věnovat Polsku, jelikož jsme v předchozích letech zaznamenali zvýšení počtu turistů z této země. Větší počty návštěvníků pozitivně vnímají jak hoteliéři, tak provozovatelé gastro podniků. Spolu se všemi akcemi, které se v Brně letos konají, a novinkami pro rok 2024 očekáváme úspěšnou turistickou sezónu," uvedla zastupitelka pro cestovní ruch Kristýna Černá (ODS).

Vodojemy na Žlutém kopci hlásí rekordní zájem

Hlavním lákadlem letošní sezony v Brně jsou podle města v březnu otevřené vodojemy na Žlutém kopci, které od 21. března navštívilo už 15 tisíc lidí. "Jde ve středoevropském měřítku o naprostý unikát a zájem o prohlídky je obrovský. Pro velký zájem jsme prodloužili otevírací dobu o den na úterý až neděli a přidáváme i komentované prohlídky. Postupně bude přibývat akcí, které vodojemy oživí, ať už půjde o umělecké instalace, hudební nebo divadelní představení," řekla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková. Při prohlídce mohou návštěvníci využít audioprůvodce, který je kromě češtiny k dispozici i v němčině, angličtině a polštině.

Pět vil za jeden víkend

Město momentálně dokončuje i práce na kostele svatého Jakuba. Během léta by tak v jeho krovu měla vzniknout nová expozice, později na podzim i vyhlídková věž, která nabídne pohled na centrum města z výšky 43 metrů. Pro letošní rok také TIC rozšířilo speciální balíček s tématem brněnských vil. Do nabídky přidalo Arnoldovu vilu, a balíček tak přejmenovalo na Pět vil za jeden víkend. Balíček mohli dřív lidé koupit na 15 termínů během celého roku, v současnosti jsou k dispozici pouze termíny podzimní a zimní. „Tato nabídka je limitovaná možnostmi vily Tugendhat, která se stále těší obrovskému zájmu a počet prohlídek tak je omezený. Balíček je načasovaný právě na prohlídku vily Tugendhat, ta je jediná časově ukotvená, ostatní vily mohou lidé navštívit kdykoliv o zvoleném víkendu," vysvětlila důvody omezení Janulíková.

Publikace Nemísta

Autentické Brno by měla zachytit i nová publikace Nemísta, která vyjde začátkem léta. Půjde o průvodce po ztracených lokalitách. Zavede čtenáře na místa, která v mnohých případech již neslouží svému původnímu účelu, provede je dělnickými i zahrádkářskými koloniemi. Poukazuje také lokality, kde se město potkává s divočinou, ať už jde o kapličku u cesty, kterou přeťala dálnice, vojenský kryt z druhé světové války či zbytky cihelny zarůstající lesem.

„Jde vidět, že Brno je plné skrytých a rozmanitých pokladů, a ještě zdaleka nevyčerpalo svůj potenciál. My se rádi věnujeme lokálním tématům a s citem pro Brno upozorňujeme i na současné a historické souvislosti, které často nebývají tak populární, ale jsou podle nás důležité a prohlubují naše povědomí o Brně," doplnila Janulíková. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, turistická sezona, cizinci, cestování, zahraničí, Polsko, památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno letos zacílí na turisty z Polska. Do města by je měly přilákat festivaly, netradiční místa, vodojemy i jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.