Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Poznejte brněnskou džungli, velí brněnská hvězdárna

PR článek

O víkendu foťte rostliny i ptactvo! Šest českých měst soupeří v celosvětově největší výzvě pozorování městské přírody. Jaro začíná nabírat na plné síle, louky kolem pomalu rozkvétají, vše živé kolem se páří. To všechno je neklamným signálem, že je na čase vyrazit s chytrým mobilem do ulic a začít mapovat brněnskou džungli.

Kolik rostlinných a živočišných druhů identifikujeme v ulicích našeho města? Na jaké exotické případy můžeme narazit? Zkuste sami přispět k odpovědím na tyto otázky. Na přelomu dubna a května se koná další ročník celosvětové soutěže City Nature Challenge. Více než 675 měst na sedmi kontinentech, z toho šest v České republice, se utká v pozorování městské přírody. Praha, Brno, Uherskohradišťsko, České Budějovice, Ostrava a Veselsko vyzývají všechny milovníky přírody, fanoušky vědy a lidi všech věkových kategorií i vzdělání, aby od pátku 26. dubna do pondělí 29. dubna fotili volně žijící rostliny, živočichy a houby ve svém okolí a svá pozorování nahrávali do bezplatné aplikace iNaturalist. Tahle chytrá apka vám nejen sama řekne, jaký druh jste zrovna vyfotili, ale bude jej sdílet s ostatními uživateli. Nebo také vědci, kteří mají díky tomu lepší přehled o městské biodiverzitě. Stačí kliknout na stránky brněnské džungle a dozvíte se víc.

Záznamy pozorování přírody využívají vědci po celém světě pro nejrůznější účely. V roce 2023 bylo publikováno 890 vědeckých článků využívajících data z platformy iNaturalist, od studie o včelách v městském prostředí až po revizi globální biogeografie rostlin. Data pomáhají odborníkům třeba vytvářet rozhodnutí v oblasti ochrany přírody.

Loňského ročníku se zúčastnilo téměř 500 měst, Brno se umístilo na 62. místě. Dokonce jsme za sebou nechali některé světové metropole, jako třeba Tokyo. 

Budeme letos lepší? Poprvé čekají nás akce venku v přírodě, procházky s přírodovědci po zajímavých brněnských lokalitách. Pojďte do toho s námi, od pátku 26. dubna do pondělí 29. dubna 2024. Vyrazte ven, foťte přírodu kolem sebe a pomozte nám tak mapovat brněnskou džungli!

Soutěž City Nature Challenge odstartovala poprvé v roce 2016 mezi městy Los Angeles a San Francisco. Vzápětí se rozšířila do celého světa. Hlavním organizátorem v České republice je Národní muzeum, které se postaralo o to, že aplikace mluví česky a zvířata a rostliny mají české názvy. Garantem brněnské části je od roku 2020 Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, ZOO Brno a Jihomoravským krajem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Gabzdyl/Hvězdárna a planetárium Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poznejte brněnskou džungli, velí brněnská hvězdárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.