Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihomoravské kempy se snaží vyhovět rostoucímu zájmu karavanistů, přidávají proto místa pro obytné vozy

Jihomoravské kempy při plánech na rozvoj a modernizaci hledí především na to, aby uspokojily stále rostoucí a náročnější klientelu, která přijíždí v obytných vozech či karavanech. Trend, který přišel s kovidovou pandemií, podle provozovatelů kempů stále sílí, zatímco zájem o ubytování v chatkách či ve stanech je víceméně setrvalý. Někteří se tak snaží budovat komfortní stání pro karavany, jak je zvykem na západě, případně se alespoň snaží modernizovat již existující zázemí.

Například v kempu Vranovská pláž u Vranovské přehrady již dříve upravili mírně svažitý terén do teras, aby mohli vyhovět dostatečnému množství zájemců. „Začali jsme ještě před covidem a máme 50 míst. V postupných etapách chceme ještě v dalších letech přidat 20 míst," řekl provozovatel kempu Pavel Svoboda.

Projekt mají přichystaný i v ATC Strážnice. Dnes mají sice na loukách zhruba 300 míst, ale zde mají karavanisté možnost připojit se pouze na elektřinu, a pokud chtějí vypustit tzv. šedou vodu nebo si nabrat čerstvou vodu, musejí vůz přistavit k servisnímu místu. Obvykle se to děje při příjezdu a při odjezdu. „Nejpozději za dva roky chceme začít s přípravou 18 moderních karavanových stání, kde budou mít karavanisté vše potřebné a nemusejí jezdit k servisnímu místu. Tak, jak je to zvykem v moderních kempech v západní Evropě. Zároveň jsou místa od sebe oddělena živým plotem, aby měli lidé více soukromí," přiblížil provozovatel strážnického kempu Miroslav Zubalík.

Modernizaci části karavanových stání dokončili i v největším jihomoravském zařízení tohoto typu, v Autokempu Merkur u Novomlýnských nádraží. Dohromady mají 350 míst. „Děláme i nová servisní místa, aby měli karavanisté více komfortu a nemuseli čekat, když je jiné místo obsazené," uvedla za provozovatele Michaela Kolínková.

K rezervacím v hlavní sezoně přistupují kempy různě. Na Vranovské pláži s nimi nepracují. „Může se stát, že chce někdo zůstat déle, než původně plánoval, a kdybychom měli rezervace, museli bychom mu říct, ať odjede. Takto raději zájemce necháme třeba jednu noc na volné ploše a víme, že druhý den někdo odjede, tak mu nabídneme, že si může druhý den přejet na karavanové stání," vysvětlil Svoboda.

Naopak v Merkuru je řada míst rezervovaných na celou sezonu a rezervaci je možné udělat i na krátkodobý pobyt. „Hodně lidí jede třeba na cesty, že u nás stráví jen jednu noc. A také jsou lidé, kteří k nám jezdí každoročně a chtějí rezervovat konkrétní místo v kempu," řekla Kolínková. Mimo letní prázdniny se však rezervace nedělají a místa je dost.

Provozovatelé kempů se snaží každoročně renovovat některé části, aby zvyšovali komfort pro návštěvníky, případně přidávají něco nového. Na Vranovské pláži je to letos například kavárna a opravená příjezdová cesta. V Merkuru udělali cykloboxy pro návštěvníky, kteří se přijedou jen vykoupat a v kempu nepřespávají. Zbourali také staré bungalovy a staví místo toho nové vilky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihomoravský kraj, rekreace, karavany, kempování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské kempy se snaží vyhovět rostoucímu zájmu karavanistů, přidávají proto místa pro obytné vozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.