Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Policisté z Brna mohou cvičit zásah v hotelu, rodinném domě i v kanalizaci. Dostali nové výcvikové centrum

Slaňování, vniknutí do bytu i zásah v restauraci trénují policisté v novém výcvikovém a vzdělávacím středisku v brněnských Řečkovicích. Stálo 151 milionů korun a tvoří jej šestipodlažní taktická budova a tréninková hala. Prostory lze různě měnit, kombinovat a vytvářet tak odlišné situace. Díky tomu je mohou využívat všechny složky policie i hasiči a záchranáři. Při slavnostním otevření to řekl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Středisko vznikalo od září roku 2022. „Na jižní Moravě jsme dosud nic takové neměli. Nahrazuje veškeré prostory, třeba staré areály, které jsme hledali a mnohdy si je museli i pronajímat. Navíc umožňuje trénink řady činností, ať už je to lezení, slaňování, překonávání překážek nebo otevírání dveří. Od všeho jsou tady různé typy a mechanismy. Policisté si také mohou zkoušet taktiku v různých objektech, jako je hotel, byt nebo restaurace," uvedl Tržil.

Denně bude podle něj středisko vytíženo až 17 hodin. Ročně by jím mohlo projít až 5500 lidí, kromě jihomoravských policistů také ti ze Zlína nebo Vysočiny. „Areál může pro svůj výcvik použít speciální pořádková jednotka, zásahová jednotka, prvosledové hlídky i běžní policisté," doplnil ředitel.

V taktické budově se nachází třeba rodinný dům s garáží, velké průhledové schodiště, restaurace, hotelové patro s mezonetovým bytem, točitým schodištěm a oknem pro násilný vstup, lezecká stěna, studna či cvičná kanalizace s možností částečného zatopení. Cvičit lze také na střechách, které mají různé povrchy a jsou jinak šikmé. Budova umožňuje výcvik několika skupin současně. Potřebám výcviku lze uzpůsobit také tréninkovou halu o ploše 1800 metrů čtverečních. Aktuální sestava simuluje exteriér se silnicí, parkovištěm i zastávkou autobusu.

Důležitost výcviku včera v Brně vyzdvihl policejní prezident Martin Vondrášek. Bezpečnostní situace v Evropě se podle něj zhoršuje a pokud mají být policisté v ochraně obyvatel úspěšní, musí být dobře připraveni, řekl.

Středisko vzniklo na místě bývalé střelnice a hřiště. Stálo 151 milionů korun. Evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činila 110 milionů, zbytek byl ze státního rozpočtu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, policie, stavby, výcvik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté z Brna mohou cvičit zásah v hotelu, rodinném domě i v kanalizaci. Dostali nové výcvikové centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.