Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Požár v kuchyni se v devíti případech z deseti rozšíří vzduchotechnikou

PR článek

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje v sobotu 6. dubna 2024 informoval o požáru bistra v budově Letma v centru Brna. Podle zjištění zasahujících hasičů hořela digestoř. V péči záchranářů skončili dva lidé, jeden byl odvezen do nemocnice.

Asociace pro čistou vzduchotechniku v této souvislosti vydává následující odborné stanovisko: 

V Česku dochází každoročně k několika stovkám požárů způsobeným nedbalostí při tepelné úpravě potravin. Nejčastější příčinou je vznícení olejů při smažení nebo fritování. Způsobené škody dosahují desítek milionů korun, výjimkou nejsou ani zranění nebo dokonce úmrtí osob.  

V kuchyních může docházet ke hromadění tuku v digestořích, odkud se souvislá vrstva usazenin rozšíří do odtahového potrubí a k ventilátoru. Tuk v neudržovaném vzduchotechnickém systému může vést až k „zalepení“ požární klapky. Pak neexistuje nic, co by případný požár zastavilo.

Klíčovou součástí požární prevence je včasná eliminaci zmíněných rizik, především ve formě periodické revize o vyčištění potrubí vzduchotechniky vedoucí od digestoří. Odborná kontrola, ke které by mělo dojít přinejmenším jednou za rok, zajistí v tomto ohledu bezpečnost gastro provozu i jeho bezprostředního okolí. 

„Pokud už k požáru dojde, v 90 % případů je to právě vzduchotechnika, skrze kterou se požár v kuchyni šíří nejčastěji,“ dodává Dalimil Petrilák, předseda Asociace pro čistou vzduchotechniku.

Statistika „kuchyňských požárů“ (zdroj: Statistická ročenka Hasičského záchranného sboru ČR)

Počet požárů Hmotná škoda (mil. Kč) Zraněné osoby Úmrtí
2022 527 40,7 93 3
2023 542 18,3 108 0

Asociace pro čistou vzduchotechniku (AČV) je oborovým sdružením, jehož členové si kladou za cíl zlepšit kvalitu ovzduší ve vnitřních prostorách kultivací trhu s čištěním vzduchotechniky. Asociace se zasazuje o zavedení osvědčených evropských norem a certifikaci odborné způsobilosti firem, které v oboru působí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár v kuchyni se v devíti případech z deseti rozšíří vzduchotechnikou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.