Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na černé skládce v Brně našli lidé při úklidu trilobity

Dobrovolníci, kteří se na začátku dubna zúčastnili akce Ukliďme Česko, našli při likvidaci rozsáhlé černé skládky v Brně-Židenicích několik vyhozených destiček se zkamenělinami trilobitů. Zatím jde o letošní nejzajímavější nález, uvedli pořadatelé akce v tiskové zprávě.

„Stáří nálezu lze datovat zhruba mezi 500 až 400 miliony lety. Lokalita nálezu přitom není úplně náhodná, poměrně velké množství, tedy 45, druhů trilobitů bylo totiž v minulosti objeveno právě severovýchodně od Brna na Hádech a v lomu Mokrá profesorem Ivo Chlupáčem," uvedl za Ukliďme Česko Radek Janoušek.

Další zajímavé nálezy mohou lidé posílat do každoroční fotosoutěže akce, její výsledky pořadatelé v květnu vyhlásí a nejzajímavější fotografie vystaví na facebookové stránce Ukliďme Česko.

Zájem o letošní akci Ukliďme Česko, která se koná každé jaro už deset let, byl rekordní v počtu účastníků. „Z dosavadních výsledků letošního ročníku je pak potěšující zejména skutečnost, že velká většina, tedy asi 70 procent organizátorů uvádí, že odpadu v přírodě nacházeli méně než v minulosti. Vypadá to, že po deseti letech pořádání dobrovolnických úklidů začíná naše úsilí pomalu přinášet ovoce. Zaměřujeme se totiž stále více na osvětu a prevenci vzniku černých skládek i litteringového odpadu," uvedl Miroslav Kubásek z pořádajícího spolku Ukliďme Česko.

Přestože většina akcí, které vedou k úklidu přírody a veřejných prostranství, se uskutečnila v první polovině února, dalších 300 úklidových akcí je naplánovaných v souvislosti se Dnem Země na víkend 20. a 21. dubna, upozornili pořadatelé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Ukliďme Česko

Štítky odpady, zajímavosti, trilobit, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Vileta

Já bych hledal někoho, kdo staví poblíž naleziště. Nikdo nechce takový nález hlásit, aby se mu tam na rok neuhnízdili archeologové a on by musel se stavbou čekat. :)

Pondělí, 15. dubna 2024, 23:01Odpovědět

kvejgar666

VY jste hloupý až to bolí.. každé malé dítě ví, že archeologové zkoumají pozůstatky lidské činnosti, takže tohle by bylo spíš pro paleontologa, ale vy jste očivině mentálně na úrovni těch trilobitů:) a je zjevné, že ani s tou archeologií žádné zkušenosti nemáte, tak neplácejte nesmysly, nebo se toho Vám podobné organismy chytnou.

Úterý, 16. dubna 2024, 14:01Odpovědět

Joseph Xspy

Takový nález se cení .

Pondělí, 15. dubna 2024, 19:06Odpovědět

Na černé skládce v Brně našli lidé při úklidu trilobity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.