Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vinařství na Břeclavsku podle potravinářů prodávalo falšovaný alkohol. Inspekce pochybila, myslí si majitel

, aktualizováno 13. dubna 2024, 14:00

Potravináři odhalili údajné nekalé postupy ve vinařství v obci Velké Pavlovice na Břeclavsku. Pracovníci podle nich ředili víno vodou, což je zakázáno. Majitel vinařství nařčení popírá a říká, že inspekce pochybila.

Ve velkopavlovickém Vinařství Baloun potravináři objevili falšovaný alkohol. Zjistili, že víno obsahovalo vodu. Jednalo se polosuché a suché víno odrůdy Modrý Portugal s obsahem alkoholu jedenáct procent.

„Víno bylo falšováno přídavkem vody. Přídavek vody do vína je nepovolený vinařský postup,“ uvedli potravináři na svém webu Potraviny na pranýři. Jeden ze vzorků, který se kontrolorům dostal do rukou, byl zředěný dokonce o devětadvacet procent. Další lahve obsahovaly čtrnáct až dvaadvacet procent vody.

Majitel vinařství Radomil Baloun nařčení odmítá a říká, že chyba je na straně potravinářů. „Použili jednu z metod, podle jiné, která se dělá ve Francii, je ale obsah vody nula procent. Kdyby tam takový obsah vody, jak uvedli inspektoři, byl, popíralo by to fyzikální zákony. Máme to notářsky ověřené a tyto dokumenty zašleme redakci. Inspektoři ani nekontrolovali všechno víno, ale stejně nám nařídili ho vylít. To jsme samozřejmě neudělali,“ popsal pro redakci Brněnské Drbny Baloun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Potraviny na pranýři

Štítky potravináři, víno, voda, alkohol, falšování, Břeclavsko, Velké Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Ševčík

Tak co říká SZPI na výsledky francouzské laboratoře??? O tom se nějak nemluví, takže přestaňme dělat účet bez hostinského a počkejme na zprávu této instituce..... Přeji panu Balounovi úspěch pokud má pravdu.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 23:27Odpovědět

Blanka Příborská

Dobrý den pane Ševčíku, bohužel to není tak rychlé a jednoduché. Řešíme to po právnické linii, kde jsou lhůty, které musíme dodržet jak my, tak inspekce.Tyto výsledky máme teprve pár dnů. Rozhodně bychom si přáli, aby se vše vyřídilo co nejdříve, ale tyto postupy musíme dle zákona dodržet. Informace taky najdete na našem FB Vinařství Baloun.

Pátek, 19. dubna 2024, 10:34Odpovědět

Petra Sturcke

Pana Balouna znám osobně a vím jak mu na jeho dobrých vínech záleží. Tohle by ho ani ve snu nenapadlo. Nevím jestli to byl záměr nebo nešťastná chyba ale nevěřím tomu. Už 20 let žiji v zahraničí a jeho vína pijeme s přáteli v Michelinské restauraci Bohemian Spirit v New York City, kde patří mezi ty nejlepší. Věřím, že kvalita jeho vín překoná i tohle nešťastné nedorozumění. Nedám na jeho vína dopustit a držím mu palce. Tohle mě opravdu mrzí že něco takového musí řešit. Spíše by mě teď zajímala věrohodnost všech testů které “Potraviny na pranýři” provedli a kolik dalších lidí už poškodili.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 16:33Odpovědět

Martina Hiclová

Vinařství Baloun se buduje po desetiletí. Povědomost značky je nejen po celé republice, ale pokud vím tak i za mořem. Radek Baloun je srdcař a pověst by si takovouto hloupostí nepokazil. Kdo ho zná ví velmi dobře, že tahle "kauza " není nic jiného než holý nesmysl. Jsem vážně zvědavá na další průběh vyšetřování, pokud vím, tak se to již posunulo a jsou známy výsledky hodnocení z jiné laboratoře.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 09:01Odpovědět

Joseph Xspy

Podali omylem komisařům víno pro pražáky . No a pokud stejné test potkal i sósedy ,tak to Balón už neukecá na fyzikální zákony .

Pondělí, 15. dubna 2024, 19:13Odpovědět

Lenka Provaznikova

Víno Baloun je a bude moje oblíbená značka je výborné, vyhrává řadu českých i mezinárodních soutěží. Ochutnejte a uvidíte sami. Byla jsem jednou dokonce ve vinařství na degustaci, kterou vedl právě pan Baloun a kvalita vína je právě to na co je pyšný a má proč. Jsem přesvědčená o tom, že je to nesmysl a na značku Baloun dál nedám dopustit. Předpokládám, že jde o nějaké nešťastné pochybení potravinářské inspekce a drb vyskočil dřív než se stihl vysvětlit.

Neděle, 14. dubna 2024, 11:03Odpovědět

Luboš Pacik

Řešením je víno nahradit rumem, ten je nenahraditelný.

Sobota, 13. dubna 2024, 21:24Odpovědět

Blanka Příborská

V pondělí zveřejníme výsledky z laboratoře z Paříže. Inspekce nás špinit nebude.

Sobota, 13. dubna 2024, 21:07Odpovědět

Karel Ševčík

A co mu to pomůže???? Jak komisionelně odebíral vzorky atd.... Cár papíru!

Sobota, 13. dubna 2024, 22:26Odpovědět

Blanka Příborská

Před dvěma dny nám byly doručeny rozbory z akreditované laboratoře z Paříže na které jsme čekali. Voda 0%. SZPI o nich ještě neví, zveřejnění co učinili, bych osobně, vědom si odpovědnosti, neučinil. Vzorky jsou ty, které odebrala a zapečetila SZPI. Do Paříže doručeny pod notářským dohledem! Byly určeny pro případné druhé kontrolní měření, pokud nesouhlasíte s výsledkem SZPI. Metoda zjišťování vody v ČR je český patent, bohužel nedokonalý. Druhé kontrolní měření nebudeme přece dávat SZPI, aby přišli se stejným výsledkem. Co bychom pak poslali do nezávislé laboratoře, kterou musí respektovat i SZPI. Mimo Paříž je snad ještě v Itálii. Voda je tak závažný prohřešek, že by SZPI museli přiznat omyl. To by se jim mohl zhroutit jejich model neomylné metody. Nejedná se o chybu ve výši alkoholu na etiketě, voda je horší prohřešek. Mimochodem za rozdíl cca 0,2 % alk. na etiketě, nám kdysi vypálili 50 tis. pokutu. Jste přitom vázání rozborem z akreditované laboratoře. Řekli nám tehdy, že jsme si měli vybrat jinou laboratoř. Soud nám tehdy dal za pravdu, že jsme nic neporušili. Toto snad dále nepotřebuje komentář. Současné řízení samozřejmě ještě neskončilo, bude podána obnova řízení a pokud nebudou chtít uznat chybu měření, tak soudy, třeba až do Štrasburku. Pokud se zamyslíte nad zveřejněným faktem, že víno má cca 10,9 alk. a má mít 29% vody, tak Portugal by musel mít před zředěním víc ja 15% alk. To nemají ani Merloty v jižních zemích. Sklizeň 7.září 2018, v Modřicích, množství 200q. Kdo se trochu vyzná v této problematice, tak hrozny Modrý Portugal by musely mít v době sběru 26 st. cukernatosti, což není možné s touto odrůdou a v takovém množství. Vůbec nesedí hodnoty rozboru, alkohol, extrakt atd. A proč bychom si v roce 2018 nenechali potvrdit od Inspekce, že máme výběrový Portugal 26 st. který můžeme prodat za daleko více peněz ? Proč bychom čekali 5 let a ředili víno ? Kdyby se SZPI zamyslela nad chemickým rozborem, tak s takovým nesmyslem by nemohla na světlo. Bohužel nám nezbude, než se bránit a očistit. V pondělí jdu do regionální TV Brno a atd. Nebojte se našich vín, ani uvázaného psa. Radomil Baloun.

Neděle, 14. dubna 2024, 12:35Odpovědět

Milan Tocháček

a tím pádem budou u ochlastů všichni vinaři grázlové, že? Bohužel, je to tak.

Sobota, 13. dubna 2024, 13:39Odpovědět

Karel Přerovský

nebo zavřít v(i)odaře

Sobota, 13. dubna 2024, 13:37Odpovědět

Karel Ševčík

Chtělo by to vinařství zavřít......

Sobota, 13. dubna 2024, 13:32Odpovědět

Vinařství na Břeclavsku podle potravinářů prodávalo falšovaný alkohol. Inspekce pochybila, myslí si majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.