Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Česku padají teplotní rekordy. Do statistik se zapsala i jižní Morava

Teplotní rekordy v sobotu padly na většině ze 170 stanic v Česku, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, teplota tam vystoupala na 27,8 stupně Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu na facebooku. Meteorolog Pavel Šimandl řekl, že rekordy překonaly tři čtvrtiny stanic.

Dyjákovice na Znojemsku překonaly 26 stupňů

„Dnes byly opět překonány rekordy maximálních teplot na mnoha místech v ČR, nejčastěji v Čechách," uvedl ČHMÚ.

V Doksanech padl pro dnešní den rekord z roku 1961, tehdy tam meteorologové naměřili 24,3 stupně Celsia. Přes 27 stupňů, přesně 27,3 stupně, bylo ještě v Kopistech na Mostecku. Pak následovaly s teplotami přes 26 stupňů Celsia stanice Žatec, České Budějovice - Rožnov, Dyjákovice na Znojemsku, Plzeň - Bolevec, Praha - Karlov, Tuhaň na Mělnicku, Staňkov na Domažlicku a středočeské Průhonice.

Horko bude pokračovat

Horko má být v Česku i v následujících dnech, kdy se teploty mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

Nezvykle teplo bylo v Česku už v posledních březnových dnech a na Velikonoční pondělí, kdy meteorologové zaznamenali první letošní letní den, kdy teplota překoná 25 stupňů Celsia. Loni zaznamenali meteorologové první letní den zhruba o měsíc později.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky počasí, teplo, rekordy, Znojemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku padají teplotní rekordy. Do statistik se zapsala i jižní Morava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.