Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jasnou oblohu v Česku barví do žluta prach ze Sahary. Měl by vydržet až do pondělního večera

Určité množství saharského prachu by se do Česka mohlo dostávat až do pondělního večera. Na sociální síti X o tom informoval Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Do Česka se začalo velké množství prachu dostávat v noci od jihozápadu. Zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu a výrazně ovlivní maximální teploty.

Znečišťující látky se mohou atmosférou šířit až na tisíce kilometrů

Brzezina uvedl, že takový přenos částic atmosférou na velké vzdálenosti se odborně nazývá dálkovým transportem. Obecně lze podle něj říct, že se znečišťující látky mohou atmosférou šířit na velmi velké vzdálenosti, a to až tisíce kilometrů. Příkladem je právě přenos prachu ze Sahary, loni na konci června ale meteorologové zaznamenali i přechod částic z kanadských lesních požárů přes české území.

„Z pohledu kvality ovzduší nás toto často tolik netrápí, protože částice často přechází vysoko v atmosféře a kvalitu ovzduší u země neovlivní, navíc to není časté. Samozřejmě to ale není pravidlem, a pokud se částice dostanou do přízemní vrstvy atmosféry, koncentrace zejména těch větších částic - částic PM10 - mohou velmi výrazně stoupnout," upozornil Jáchym Brzezina.

Jemné prachové částice PM10, u kterých je denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, dosahovaly podle meteorologických map dnes dopoledne například v Jihočeském kraji násobně vyšší hodnoty. Množství poletavých částic podle meteorologů zhoršilo kvalitu ovzduší. Saharský prach také způsobil změnu počasí. „Očekávali jsme pro dnešek možné překonání teplotních rekordů se slunečnou oblohou a hodnoty přes 20 stupňů Celsia, ale od rána je zataženo, což ovlivnil i saharský prach," řekla Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Při pohledu do dáli může někdo vidět nádech žluté barvy

I přes zataženou oblohu bylo dnes na jihu Čech kolem 18 stupňů Celsia, což nebývá při podobném rázu počasí běžné. Proto někteří lidé venku chodí v šortkách nebo trikách s krátkým rukávem. „Saharský prach vzduch otepluje," řekla Uhlíková. Dodala, že jde o malé částice, které člověk okem nepostřehne. Jen při pohledu do dáli může někdo vidět nádech žluté barvy, což způsobuje saharský prach. Podle Brzeziny má při vyšších koncentracích obloha nádech do oranžova.

Kvůli tomu, že se saharským prachem nepočítají předpovědní modely, nemusí dnes podle meteorologů teploty vystoupat až na očekávaných 19 až 23 stupňů Celsia. Je tak méně pravděpodobné, že se teploty dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMÚ

Štítky Afrika, počasí, ovzduší, zajímavosti, prach, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasnou oblohu v Česku barví do žluta prach ze Sahary. Měl by vydržet až do pondělního večera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.