Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Velký pátek dnes připomíná den, kdy byl Kristus umučen a zemřel na kříži

Dnes je Velký pátek, který připomíná ukřižování Ježíše Krista. Na památku jeho utrpení na křížové cestě se v kostelech konají obřady. Je to i den přísného půstu. V Česku je Velký pátek od roku 2016 svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna. Školáci měli prázdniny i na Zelený čtvrtek.

Velký pátek je prvním dnem takzvaného velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, protože obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

ANKETA: Dnes je Zelený čtvrtek. Dopřejete si zelené pivo?

Svatý velikonoční týden se dostává do své poloviny, dnes je Zelený čtvrtek. K obědu by se mělo přidat něco zeleného a ideálně ho zapít zeleným pivem. Podle tradice by také lidé měli posnídat pečivo s medem a zamést dům ještě před východem slunce....

Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce, měl by být vytržením z běžného chodu světa, práce i obyčejů. I lidové přívlastky Bolestný či Tichý pátek vyjadřují smutek, pokání a půst věřících pro památku Krista.

V lidové tradici se s Velkým pátkem pojila řada zvyků - lidé se v tento den třeba omývali vodou nebo rosou, aby byli chráněni před nemocemi. Nemělo by se prát prádlo a hýbat zemí, tedy pracovat na poli nebo v sadu. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vodníci vycházejí na souš.

Jako den pracovního klidu nebo státní svátek se Velký pátek slaví zhruba ve čtyřiceti zemích světa, například v Británii, Německu, Rakousku, Slovensku, Skandinávii, Austrálii, Brazílii, Kanadě nebo na Kubě. Svátkem byl i v někdejším Československu, za komunistického režimu v roce 1951 byl ale zrušen.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Velikonoce, tradice, svatý týden, Velký Pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Ve skutečnosti Ježíš Nazaretský na kříži nezemřel, protože mu byly podány drogy a tak když se z rauše probral, tak Římanům z “hrobu” utekl.

Sobota, 30. března 2024, 11:00Odpovědět

Velký pátek dnes připomíná den, kdy byl Kristus umučen a zemřel na kříži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.