Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po boji s rakovinou zemřel kardiolog Tomáš Kára. Bylo mu 56 let

V noci na středu zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla za nemocnici její mluvčí Andrea Šromová. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.

„Kára se významně zasloužil o rozvoj medicínského výzkumu a kvality zdravotní péče, přičemž jeho práce měla zásadní vliv na životy mnoha pacientů po celém světě," uvedla Šromová. Vyzdvihla například jeho překlad knihy Jak žít déle a cítit se mladší, jenž poskytl českým čtenářům informace o prevenci nemocí a podpoře zdravého životního stylu.

Kára se narodil 15. října 1967 v Brně. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity a od roku 1996 pracoval ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, poté působil na klinice kardiovaskulárních onemocnění v Mayo Clinic v Rochesteru v USA. V roce 2000 stál v čele týmu odborníků, který získal mezinárodní vědecké ocenění Severoamerické společnosti pro kardiostimulaci a elektrofyziologii za popis mozkové poruchy řízení krevního oběhu. Práci pak obhajoval před odbornou porotou ve Washingtonu, kde jej oslovili vědci z Mayo Clinic, kam vzápětí nastoupil jako odborný asistent kliniky kardiovaskulárních onemocnění.

V letech 2004 až 2012 pomohl zajistit stáže na Mayo Clinic pro více než 100 českých, převážně brněnských lékařů. Podílel se na vývoji nového typu srdečního stimulátoru a dalších dvou technologií pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění. V období pandemie vyvíjel nové metody pro zlepšení úspěšnosti léčby pacientů se středně těžkou a těžkou pneumonií způsobenou onemocněním covid-19.

„Byl dlouholetým lékařem I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU a ačkoli tu již řadu let nepracoval, zanechal tu nejen kolegy, se kterými ho nadále pojily profesní a přátelské vazby, ale také nesmazatelnou stopu v podobě ICRC. Právě jeho úzké vazby s Mayo Clinic stály za vznikem tohoto vědeckého centra," uvedla na svém facebooku svatoanenská nemocnice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Milosrdných bratří

Štítky úmrtí, zdraví, Tomáš Kára, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po boji s rakovinou zemřel kardiolog Tomáš Kára. Bylo mu 56 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.