Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V brněnském parku se nakláněla zídka a hrozilo zřícení. Dělníci stěnu zajistili a opravili

Oprava naklánějící se zdi v parku Studánka na brněnském Petrově je po několika měsících hotová. Bylo třeba vyřešit poničenou statiku opěrných zdí, které se začaly rozpadat a hrozil sesuv svahu. Město za opravu zaplatilo osmnáct milionů korun, součástí byla i nová výsadba.

Oprava cihelné přizdívky a betonové nosné stěny v Parku Studánka je hotová. Práce za osmnáct milionů korun navazovaly na průzkum z července předminulého roku, kdy bylo zjištěno výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky. Odborníci zjistili výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky, která byla vytvořena z dutých keramických cihel na maltu.

Dělníci stěnu doplnili o prvky, které zvyšují její stabilitu na dostatečnou úroveň. „Kompletně jsme odstranili zděnou hlavu stěny s podkladní maltovou vrstvou, dále přizdívku, degradované betonové plochy, asfaltovou izolaci ze soklu stěny a provedli kompletní vyčištění stávajících odvodňovacích otvorů a pomocí tlakové hadice očištění líce a hlavy betonové stěny,“ informoval náměstek primátorky města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL) pro životní prostředí.

Zeď před opravou a po ní. FOTO: KDU-ČSL Brno

V okolí přibyly nově vysázené stromy a zeleň. „Zásadní součástí rekonstrukce bylo doplnění vegetace. Jednalo se o novou výsadbu vysokokmenných stromů různých druhů a dosadbu liniové keřové zeleně podél vnějších zdí s ochrannými prvky. Doplnili jsme také popínavou zelení v blízkosti zdi, která by ji měla výrazně ozelenit,“ dodal Chvátal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky park, oprava, zeď, dělníci, cihly, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském parku se nakláněla zídka a hrozilo zřícení. Dělníci stěnu zajistili a opravili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.