Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyrábíme cenově dostupné mobilní a modulární domy ve špičkové kvalitě, říká Lukáš Chytka, majitel společnosti ABODES

PR článek

Výrobě dřevostaveb se Lukáš Chytka věnuje osm let, práci se dřevem rozumí a je i jeho koníčkem. Založil společnost ABODES, aby mohl vyrábět mobilní a modulární domy, které jsou pro klienty cenově dostupné, oproti standardním dřevostavbám na trhu. Jsou také rychlejší a levnější alternativou pro vytvoření vysněného bydlení. Lukáš už postavil desítky celoročně obyvatelných domů ve špičkové kvalitě. Cílem společnosti ABODES je stát se jedničkou v tomto segmentu v České republice a nabízet domy ABODES i v zahraničí.

Ve společnosti ABODES je Lukáš Chytka výrobním ředitelem, jednatelem a většinovým majitelem. Vypracoval se z pozice zaměstnance, potom působil jako OSVČ. Získal v oboru stavby dřevostaveb obrovské množství zkušeností, které se později rozhodl uplatnit ve své vlastní firmě na výrobou mobilních a modulárních domů.

„U nás v ABODES odvádíme tu nejkvalitnější práci. A z hlediska ceny a výkonu nabízíme to nejzajímavější, co v současné době mohou lidé najít v dané kategorii. Domy vyrábíme od konstrukce až po střechu v naší výrobně hale. Nedovážíme nějaké různé polotovary a díky tomu můžeme být levnější než konkurence. Domy vyrábím s deseti zaměstnanci v základní verzi, která obsahuje hotovou koupelnu. Nebo jsme schopni udělat mobilní dům kompletně na klíč i s dalším vybavením,“ vysvětluje Lukáš Chytka. Stavba domu trvá kolem 12 týdnů. Neboli když dnes objednáte, do čtvrt roku bydlíte!

Klienti preferují největší mobilní domy z nabídky

Cena nejmenšího mobilního domu od ABODES o velikosti 24 metrů čtverečních v základním vybavení je od 599 000 korun bez DPH. Nejoblíbenější mobilní domy se zastavěnou plochou 56,76 m2 lze pořídit v základu za cenu od 1 070 000 do 1 200 000 korun bez DPH. V ABODES jsou schopni zajistit stavbu domu komplet od projektu, až po finální úpravy interiéru, vybavení nábytkem a třeba i stavbu terasy.

Nejvíce poptávají zákazníci domy tří velikostí, 48 metrů čtverečních zastavěné plochy, 50 metrů, ale úplně největší zájem je o ten největší samostatně stojící dům. S ohledem na následnou dopravu je maximální možný rozměr pro jeden dům 13,2 metru na délku a 4,3 metru na šířku. To je asi necelých 57 metrů čtverečních zastavěné plochy. „Je to zároveň i ta nejrozumnější volba, protože to je jeden dům. Je to varianta 2+kk větší vzdušnější, 3+kk, který má menší pokojíčky. Dům můžeme upravit i na 4+kk. Na těch 56 metrech se už dá hezky bydlet a máte to v porovnání s panelákovým bytem jako plnohodnotné bydlení,“ vysvětluje Lukáš.

Výrobce je ale schopen dodat například dva až tři domy napojené do tvaru L nebo do U. A u domu, který je usazený samostatně, lze připojit další dům a vytvořit tak více místností. „Díky tomu, že jsou naše domy skládačkou je možná jakákoliv dispozice interiéru. Polovině zákazníků se líbí to, jak to máme navržené. Pak je ale druhá polovina, která chce mít například větší okno, někde chtějí něco přidat, jinde ubrat. Zákazníci si mohou vybrat, zda chtějí dům vyrobit v standardním provedení nebo si mohou specifikovat své požadavky a navrhnout jakoukoliv variabilitu. A jsme za to i rádi, když si klienti mohou takto hrát a upravit si bydlení podle svých představ. Výhodou je, že připlácí jen to, když je více materiálu. Pokud jsou tam nějaké dispoziční změny odpovídající plus mínus, tak za to nechceme nějaké extra příplatky,“ říká šéf společnosti.

Společnost ABODES plánuje ročně prodávat 100 mobilních domů, které vyrobí ve své hale. „Důležitou novinkou je, že za tři měsíce budeme mít i kompletně vybavený vzorový dům. Zájemci budou mít možnost dokonale si ho prohlédnout, získají všechny potřebné informace. Rádi také klientům ukazujeme naši výrobní halu. Uvidí tam, jak vyrábíme zároveň až pět domů, které jsou v různém stavu rozpracovanosti,“ říká sympatický Moravák.

„Můžeme klientům i po celé republice udělat v případě zájmu i přípravné práce na uložení domu, výkopové práce, základy, připojení na sítě. Na to si ale samozřejmě mohou najmout i nějakou lokální firmu nebo to vyřeší svépomocí,, rádi poskytneme rady či součinnost,“ říká Lukáš Chytka. K usazení mobilního domu je potřeba mít připraveno 8-12 patek zapuštěných do země a vedle toho i nachystané přípojky vody, elektřiny a odpadu. Potom už jen stačí dům přivézt a vyložit. Usazení na patky trvá zhruba dvě hodiny, napojení na inženýrské sítě dalších 4 - 5 hodin a odpoledne už lze bydlet. Pokud jsou domy napojené na sítě, tak v drtivé většině případů je potřeba mít i stavební povolení.

„Domy jsme schopni dovézt klientům po celé republice, ale i do zahraničí. Součástí dopravy je naložení na výrobní hale, doprava, vyložení, usazení a pojištění. Domy váží 8 - 12 tun. Ta doprava se pohybuje v relacích 80 000 – 180 000 korun. Obchodní model je takový, že naše firma nemá z dopravy ani korunu. Pokud jsou klienti schopni zajistit si dopravu vlastní, tak to není problém a uvítáme to. Cenu ovlivňuje vzdálenost a složitost vykládky, podle použití velikosti jeřábu. Od konkurence se lišíme i tím, pokud na konkrétní místo není možná doprava, nabízíme stavbu domu komplet na pozemku klienta,“ uvedl Lukáš.

V mobilních domech bude teplíčko

Zákazníci se u výrobce nejčastěji zajímají o tepelnou izolaci. Mobilní a modulární domy od ABODES jsou určeny k celoročnímu bydlení, výrobce tedy nepodceňuje zateplení, které je v podlaze, stěnách i stropu, jako v plnohodnotném domě! „U nás je ve standardu 120 mm u podlah a stěn. V tloušťce 180 mm je střešní tepelná izolace a jedná se o nadstandardní čedičovou vatu. Ale na přání klienta není problém tuto vatu přidat i do ostatních konstrukcí. Šli jsme tedy na model absolutní jednoduchosti a transparentnosti, že za každých 6 cm vaty přidávají klienti 20 000 korun. Všude se přidá izolace a je tam 180, 180, a 240 mm. Někdo chce i 240, 240, a 300 mm. Ale obavy, že protopí kalhoty a budou mít velké náklady, jsou liché,“ vysvětluje Lukáš Chytka. A pokud klient přijde s požadavkem jako minulý týden, že se mu „nelíbí“ zateplení vatou, tak rádi nabídneme i jinou alternativu zateplení, a to například PUR pěnu nebo ekologickou variantu v podobě konopné vaty.

Další zásadní otázkou klientů je, jakou formou mají v mobilních domech topit. „Říkáme jim, že můžeme instalovat tepelné čerpadlo za 230 000 korun, ale pro ten dům je to úplně zbytečné. Variant na způsob topení je celá řada. V základu jsou elektrické olejové radiátory do každé místnosti. Ale pak je to o tom, že někdo chce elektrickou podlahovku, jiný krbová kamna, další zase klimatizaci. To všechno umíme. Například klimatizace je velmi efektivní. V létě chladí a v zimě topí. Naše domy vyrábíme z těch nejlepších materiálů, které mají minimální energetické ztráty. Díky tepelné izolaci dokáže vytápět prostory už jen vlastní přítomnost člověka,“ informuje Lukáš.

Vedle izolací a topení řeší ještě klienti materiál použitý v interiéru domů. Především mladší lidé preferují sádrokarton pro trvalé bydlení. Naopak starší klienti, kteří chtějí mít dům třeba jen jako chatu, volí palubku. Interiér je smrková palubka, venku je modřín natřený lazurou. Zákazník si potom může povrch natírat nebo ho ponechá bez údržby s patinou.

Na internetu aktuálně nabízí ABODES 21 typů domů. Do budoucna by společnost chtěla ještě rozšířit nabídku modulových domů. Klidně až do velikosti 200 metrů čtverečních. Výhledově se plánuje přidat ještě domy o rozměru kolem 40 metrů zastavěné plochy a několik designových specialit. Domy od ABODES jsou prostě božské a mají i božská jména. „Původně jsme chtěli pojmenovat naše domy po řekách, nakonec zvítězili antičtí bohové. A když jednou dojdou jména těchto bohů, tak máme v plánu přidat jména bohů slovanských. Přišlo nám to originální a klientům se to také líbí,“ směje se Lukáš Chytka.

„Naší vizí je mít postupně více showroomů, chceme zlepšovat služby a být jedničkou nejen na českém trhu. V ABODES děláme všechno transparentně. Zákazníci mají u nás otevřené dveře, na všem se s námi dá domluvit. Plánujeme do budoucna nabízet klientům na klíč i domy s pozemkem. Hledáme teď vhodné pozemky. Umíme klientům pomoci zajistit i financování stavby domu. I na tyto domy lze získat hypotéku, ale jsou i jiné možnosti financování,“ dodává na závěr Lukáš Chytka. Mobilní domy mají také jednu nespornou výhodu. Je možné je kompletně přestěhovat na jiné místo případně dodatečně zvětšit za rozumné peníze!

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ABODES, mobilní domy, modulární domy, Lukáš Chytka, dostupné bydlení, dřevostavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrábíme cenově dostupné mobilní a modulární domy ve špičkové kvalitě, říká Lukáš Chytka, majitel společnosti ABODES  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.