Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hodonínské zoo uhynulo nejstarší zvíře. Šimpanzice Zuzana se dožila jednapadesáti let

Jedno z nejznámějších zvířat hodonínské zoo, šimpanzice Zuzana, uhynula. Dožila se jednapadesáti let, což je i u jedinců chovaných v lidské péči považováno za vysoký věk. Byla nejstarším a zároveň nejdéle pobývajícím zvířetem v zoo.

Zemřela rekordmanka

Pracovníci zoologické zahrady v Hodoníně nalezli zvíře ležící v ubikaci na zemi bez známek života, i když ve dnech předtím podle chovatelů byla šimpanzice veselá, komunikativní a přijímala potravu. Příčinu úhynu určí pitva, zranění nebylo viditelné. V současné době v zoo zůstává celkem pět šimpanzů.

Do Hodonína přišla šimpanzí samička Zuzana před devětadvaceti lety ze zlínské zoo spolu se samcem Obem. Nyní obývala expozici se dvěma mladšími samicemi získanými ze Zoo Liberec.  Sama pocházela z volné africké přírody, pravděpodobně byla odebrána rodičům už jako mládě, a proto byla zvyklá na lidi.

„Vycházeli jsme s ní bezproblémově, vždycky nás zdravila, byla komunikativní, velmi inteligentní a zručná, dokázala například vyřešit i větší hlavolamy“, shodli se chovatelé primátů Lukáš Baránek a Petra Bílková.

Miláček návštěvníků

Zuzana byla oblíbená i u návštěvníků. Přicházela ke sklu, vyžadovala pozornost a často napodobovala různé činnosti. I když konflikty nevyvolávala, občas dokázala rozčílit ostatní šimpanze svým až hysterickým ječením. Stala se nezaměnitelným obyvatelem pavilonu primátů také kvůli zkostnatělé horní dásni.

„Jednalo se o následek předchozích nutných zubařských zákroků, Zuzce to ale v příjmu krmiva nijak nevadilo. Byla schopna pokousat i mrkev pomocí zadních zubů,“ uvedla zooložka Lenka Štursová

„V poslední době se u ní objevovaly další zdravotní problémy, rozhodli jsme se proto podávat různé doplňky stravy, v případě potřeby i medikaci a pokud by se objevily bolesti či závažné problémy, byli jsme připraveni jí pomoci a uspat ji,“ dodala Šustrová.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky zoo, úmrtí, šimpanz, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hodonínské zoo uhynulo nejstarší zvíře. Šimpanzice Zuzana se dožila jednapadesáti let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.