Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Medvídek mýval uvízl na sloupu a nemohl slézt dolů. Pomohli mu až brněnští hasiči

Medvídek mýval vyvolal pozdvižení ve Střelicích u Brna. Uvízl na pouliční lampě, odkud jej museli zachraňovat hasiči. Do volné přírody se nevrátí, prozatímním domovem se mu stala Záchranná stanice Rajhrad. O jeho dalším osudu se teprve rozhodne.

Mýval uvízl na pouliční lampě, bál se slézt

S velmi netradiční situací se ve Střelicích u Brna setkali jihomoravští hasiči, když ze sloupu veřejného osvětlení brzy dopoledne zachraňovali medvídka mývala. Přestože medvídek hravě vyšplhal na pouliční lampu, v zápětí zjistlil, že cesta zpět na zem bude daleko obtížnější.

Mývala, který na sloupu v blízkosti areálu ČEPRO uvízl, tak museli vysbodit hasiči. Jejich mluvčí Štepán Komosný na sociáních sítích popsal, že zvíře pomocí speciálního vaku odchytili a následně předali do péče Záchranné stanice Rajhrad. „Když jsme ho úspěšně zachytili, rozhodli jsme se, že ho nebudeme pouštět zpět do volné přírody,“ potvrdil Komosný.

Kvůli stresu odmítá jíst

Vedoucí stanice Jaroslav Sedláček v pondělí redakci Brněnské Drbny sdělil, že osud mývala stále ještě není jasný. „Mývala jsme po převzetí od hasičů umístili do karanténní klece, abychom ho mohli pozorovat a zjistit, jestli třeba není nemocný. Zatím má jediný problém, odmítá cokoliv jíst. Může to být změnou prostředí a stresem, medvídek se tak moc bojí, až mu to zamezí v příjmu potravy," přiblížil Sedláček.

Přestože se s původem zvířete stále pojí několik otazníků, podle vedoucího stanice Rajhrad se pravděpodobně jedná o volně žijícího mývala. V případě mývalů a podobných druhů, jako jsou třeba nutrie a norci, jde podle Sedláčka o běžnou praxi. „Dříve se běžně chovali na kožešinových farmách, odkud buď unikli, nebo je extremističtí ochranáři vypustili do volné přírody, kde teď páchají velkou škodu. Původní druhy jim nedokážou konkurovat," vysvětlil. 

Osud invazivního medvídka leží v rukou ministerstva

Medvídek mýval patří na unijní seznam nepůvodních, invazních živočichů. Osud aspirujícího čtyřnohého elektrikáře tak leží v rukou Ministerstva životního prostředí, které určí, do jakého specializovaného zařízení bude mýval převezen. V Rajhradě si ho nechat nemohou, zdejší stanice není zapsaná na příslušném seznamu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS, ZS Rajhrad

Štítky hasiči, medvídek mýval, záchrana, záchranná stanice, Střelice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Medvídek mýval uvízl na sloupu a nemohl slézt dolů. Pomohli mu až brněnští hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.