Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihomoravští hygienici budou zákaz prodeje výrobků s HHC kontrolovat od pondělí

Jihomoravští hygienici začnou v pondělí kontrolovat dodržování zákazu držení a prodeje produktů s psychoaktivními látkami HHC, HHC-O a THCP, které byly zařazeny na seznam zakázaných návykových látek. Zapojí se všech devět členů oddělení předmětů běžného užívání, kontroly potrvají dva týdny.

Vláda přistoupila k regulaci poté, co se začaly objevovat častěji případy, kdy skončili nezletilí v nemocnici zejména po požití cukrovinek s HHC, které nejsou označeny jako potraviny. Zákaz platí od středy.

Jihomoravská hygienická stanice bude kontrolovat elektronické cigarety, jejich náplně i kosmetické produkty. „Máme konkrétní plán rozsáhlých kontrol, s kterými začínáme 11. března. Zaměříme se na výrobce, distributory i dovozce, kteří působí v kamenných prodejnách, na sociálních sítích, e-shopech nebo provozují automaty,“ řekla vedoucí oddělení Lenka Hetmánková. Kontroly na celém území Jihomoravského kraje potrvají dva týdny.

Dohled nad dodržováním zákona zajišťuje rovněž policie a Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která zahájila kontroly dnes. Jejich intenzita se bude odvíjet zejména od výsledků kontrol v terénu, informovala inspekce. Zákaz prodeje skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje za psychoaktivní a reguluje jejich prodej. Nyní ji projednává Poslanecká sněmovna, zatím ale není shoda na jejím konečném znění, aby mohla být schválena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky drogy, trh, zdraví, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To je v naprostém pořádku - ZÁKAZ TOHOTO SVINSTVA!!

Úterý, 12. března 2024, 06:33Odpovědět

Jihomoravští hygienici budou zákaz prodeje výrobků s HHC kontrolovat od pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.