Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odborníci po pěti letech dokončili trojrozměrný model Brna. Usnadní práci architektům i investorům

Kompletní 3D mapou svého území již disponuje město Brno. V rámci poslední čtvrté fáze projektu odborníci domodelovali okrajové části metropole, čímž dokončili pět let trvající projekt. Výsledný trojrozměrný svět, nabízející vysokou dvaceticentimetrovou přesnost zobrazení, usnadní práci architektům, projektantům, investorům i zástupcům města.

Odborníci postupovali od centra k periferiím

Tvorba 3D modelu Brna započala v roce 2020. Projekt byl rozdělen do čtyř fází, přičemž se postupovalo od centra k okrajovým částem jihomoravské metropole. V těchto dnech jsou již veškerá potřebná data z finální etapy sesbírána a kompletní trojrozměrnou mapu tak budou mít zástupci odborné i laické veřejnosti brzy k dispozici.

Vytvořené části modelu v minulosti průběžně uveřejňovala Kancelář architekta města Brna. Mapový podklad tak již našel plnohodnotné uplatnění například u modelování struktury zástavby moderní čtvrti Trnitá, nového vlakového nádraží, Brněnské třídy a mnoha jiných projektů.

Pomůže s plánováním staveb i při krizových situacích

Trojrozměrný model zobrazuje různé městotvorné parametry, jako je struktura zástavby, tvarosloví střešní krajiny nebo rozmístění stromů. „Prostorový pohled umožňuje zachytit i důležité kompoziční principy, typicky průhledy, gradace, symetrii nebo postupně otevírané pohledy na městské panorama,“ uvedla mluvčí Kanceláře architekta města Brna Šárka Reichmannová.

Kromě územního plánování a architektonických studií se však data využívají i v řadě dalších oblastí. „Trojrozměrný model budov se dá rovněž zúročit například při analýzách šíření hluku, zjišťování dopadů lidské činnosti na životní prostředí nebo pro sledování znečištění vzduchu,“ vysvětlil mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Užitečný může být podle něj také při krizovém řízení, v němž jsou řešeny dopady přírodních katastrof, havárií či teroristických útoků. Dalším odvětvím, ve kterém najdou data uplatnění, je turistika. Zde se 3D modely dají využít pro propagaci města, kupříkladu ve formě virtuálních procházek.

Přesnost na dvacet centimetrů

Ke zhotovení 3D modelu města Brna jsme primárně využili letecké snímky. „Trojrozměrnou mapu města jsme vytvořili pomocí stereofotogrammetrického mapování, 3D objekty pak vznikají s použitím speciálních brýlí ze stereopárů leteckých měřických snímků,“ popsala Drahomíra Zedníčková, ředitelka společnosti, která se specializuje na letecké a mobilní mapování.

Podle Zedníčkové se z 3D modelů stává pro municipality nepostradatelný nástroj, který významně zjednodušuje a zpřehledňuje strategické rozhodování v rámci rozvoje sídla. Přestože s určitou formou trojrozměrného zobrazení pracuje většina krajských měst, modely se liší svou podrobností. „Brněnský 3D model nabízí přesnost 0,2 metru, což v této oblasti představuje vysoký standard,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM Brno

Štítky architekt, investor, projekt, Magistrát města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

selena olds

Hi i love sex my contact here vipdeit.com/sex20.html
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Pondělí, 11. března 2024, 00:32Odpovědět

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 10. března 2024, 13:36Odpovědět

Odborníci po pěti letech dokončili trojrozměrný model Brna. Usnadní práci architektům i investorům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.