Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fanoušci Zbrojovky truchlí. V Brně zavře legendární knajpa, kde se nad pivem lidé bavili o všem

Legendární Hostinec u Daana oznámil, že po více než dvaceti letech provozu musí skončit. Dům, ve kterém knajpa sídlí, čeká rozsáhlá rekonstrukce neslučitelná s provozem. Po rekonstrukci znovu neotevře, zákazníkům ale aspoň nabídnou vyhlášená žebra přes dovozovou službu. Podnik si oblíbili zejména fanoušci Zbrojovky.

Rekonstrukce je nutná

Rohový dům mezi ulicemi Skřivanova a Staňkova, kde od roku 2001 sídlil Hostinec u Daana, čeká rekonstrukce. Hospoda oblíbená zejména fanoušky fotbalové Zbrojovky po téměř čtvrt století zavírá. Znovu již neotevře.

„Po rekonstrukci znovu otvírat nebudeme. Nevím kdy přesně začne a jak dlouho bude trvat, neznáme ani záměry majitele budovy do budoucna. O plánované rekonstrukci jsme věděli a víme, že je naprosto nezbytná a nutná. V stávajících podmínkách už byl provoz velmi obtížný,“ popsal redakci Brněnské Drbny jeden z provozovatelů.

„Čekalo se jen až nám doběhne do konce nájemní smlouva. Prodloužení z důvodu špatného technického stavu domu nám nebylo nabídnuto ani jsme o prodloužení neusilovali,“ doplnil provozovatel.

Nové prostory nehledají

„Nové prostory jsme nehledali ani nehledáme, jednak čtvrtstoletí v hospodě bohatě stačilo a nikde jinde už by to asi nebylo ono, tady to mělo svého ducha, genius loci, všechny ty příběhy jsou vpité do zdí a nepřenosné. Předpokládáme, že rozlučky a večírky budou probíhat kontinuálně a každý den bude pro někoho ten poslední. Dopitná je plánována na sedmadvacátého dubna,“ popsal provozovatel.

Hostinec byl vyhlášen i svými pečený žebry a křídly, která se rozvážela po Brně. O laskominy zákazníci nepřijdou, rozvoz a prodej žeber s sebou bude pokračovat. Aktuálně zaměstnanci hostince chystají nové prostory v Tučkově ulici.

Štamgasté truchlí

„Se zavřením Daana přijde Brno o další fenomén. Místo, kde při cestě od výčepu k záchodům projdete okolo stolu zpívajících veteran fans Zbrojovky přes partičku ajťáků diskutujích o trhu s kryptoměnami až po stůl kolumbijských expatů sledujících finále Copa Libertadores. Klasická brněnská paluše, kde se u pisoáru sejdou zedník s divadelním hercem a zakladatelem startupu a kde zároveň za nejlepší žebra ve městě zaplatíte v Bitcoinech,“ řekl pro redakci Brněnské Drbny Martin Šeda, pro kterého byl hostinec U Daana srdeční záležitostí.

Podle Šedy je zároveň hluboká symbolika v tom, že Daan končí ve stejnou dobu, kdy se plánuje bourání Lužánek. „U Daana se zrodila myšlenka na obnovu stadionu. Daan byl základnou a velitelským stanovištěm organizátorů. Daan je mistrovská Zbrojovka, fotbal Za Lužánkami.Rok 2024 je černým rokem pro brněnskou nejen fotbalovou duši,“ doplnil častý návštěvník podniku.

Provozovatel hostince pro Brněnskou Drbnu také uvedl, že hosté přišli s nápadem aukce artefaktů z hospody, aby si každý mohl odnést kus historie a vzpomínek. „Myšlenka je to sice pěkná, ale nejspíš nebude čas to realizovat. Sbírka Zbrojovácké historie je tu jedinečná a nějaké smysluplné využití určitě najdeme,“ popsal.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hostinec u Daana

Štítky rekonstrukce, hospoda, Zbrojovka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobromila Petrasová

Děvče, děvče, jak to tak vůbec můžete napsat, když jste v Brně.
Zásadně tedy platí: Štamgasti (štamgasté neřekne nikdo ani v Praze) a taky nikdy, ale opravdu nikdy to není ta paluše, ale vždycky paluša a chodí se do paluše a sedíme v paluši. Tohle slovo nemá spisovný tvar. Asi nejste rodilá brňačka, ale až dostudujete tu školu, bude už nejspíš všechno ok. Hodně štěstí ve studiu a v práci, která Vás jistě baví.
Dobromila

Úterý, 5. března 2024, 21:47Odpovědět

Fanoušci Zbrojovky truchlí. V Brně zavře legendární knajpa, kde se nad pivem lidé bavili o všem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.