Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úředníci v brněnských Vinohradech chtějí sjednotit ceny obecního bydlení. Sociálních bytů se změna nedotkne

Do konfliktu s obyvateli se dostalo vedení městské části Brno-Vinohrady. Kvůli nepořádku ve smlouvách uzavřených před rokem 2017 existuje mnoho různých sazeb nájemného, ve všech případech je ale výrazně nižší než ve zbytku města. Vedení nejprve chtělo nájemné obyvatelům zvýšit skokově až o 130 procent, není se chtějí s nájemci dohodnout a zvyšovat spíše postupně.

Zanedbané byty

Z pěti a půl tisíce bytů na brněnských Vinohradech je téměř jedna pětina obecních. Od doby výstavby panelového sídliště v 80. letech neproběhla systematická rekonstrukce bytových jader ani hliníkových elektrorozvodů uvnitř bytů.

V průběhu léta 2023 probíhala pravidelná výměna vodoměrů a tuto příležitost městská část využila k fyzické kontrole bytů, ke shromáždění dat o provedených rekonstrukcích a získání celkového přehledu o stavu bytů. Zároveň byly ve spolupráci s externí advokátní kanceláří analyzovány nájemní smlouvy.

„Stav, ve kterém jsme převzali bytové hospodářství, je neuspokojivý. Zanedbání obnovy bytového fondu jde ruku v ruce s nedostatkem finančních zdrojů na rekonstrukce. Naši předchůdci zavírali před problémy oči a vše běželo ze setrvačnosti. To ale nevydrží na věky,“ uvedla starostka MČ Brno-Vinohrady Jitka Ivičičová (KDU-ČSL).

Nepořádek ve smlouvách

Od roku 2017 se pronájem bytů řídí celoměstskými pravidly, které schválilo zastupitelstvo města Brna, do té doby však podmínky stanovila městská část sama. Důsledkem toho existuje u obecních bytů na Vinohradech osm typů nájemních smluv a sedmačtyřicet sazeb nájemného.

„Sazba nájemného ve většině standardních bytů činí zhruba polovinu toho, které je městem Brnem stanoveno jako ‚sociální‘. Kvůli různým právním režimům smluv bychom mohli u jedné části smluv jednostranně zvyšovat po dvaceti procentech a u druhé části se domáhat soudní cestou jednorázového zvýšení až na obvyklé nájemné. To by však vytvořilo novou disproporci. Oslovili jsme nájemce s návrhem dohody. Cílem je nabídnout všem nájemcům běžných obecních bytů stejné podmínky,“ dodala Ivičičová.

Starostka doplnila, že změny se nijak netýkají bytů zvláštního určení, tedy bytů sociálních, bezbariérových a bydlení dostupného pro seniory. Tato skupina tvoří zhruba jednu pětinu bytového fondu Vinohrad.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno-Vinohrady

Štítky nájem, bydlení, obecní byt, spor, peníze, Brno-Vinohrady, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci v brněnských Vinohradech chtějí sjednotit ceny obecního bydlení. Sociálních bytů se změna nedotkne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.