Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pro skiareály na jihu Moravy nebyla letošní sezona příznivá. Z malého zájmu viní provozovatelé počasí

Letošní zimní sezonu hodnotí ve skireálech v Jihomoravském kraji jako krátkou a špatnou. Zájem o lyžování byl kvůli teplému a deštivému počasí značnou část sezony podle provozovatelů a správců areálů malý.

Skiareály musely zavřít dříve

Lyžovat se v areálech na jihu Moravy začalo loni v první polovině prosince, kdy napadl první přírodní sníh a začalo i mrznout. Většina z areálů byla od té doby v provozu bez přerušení, pomáhal technický sníh. Potýkaly se ale s teplým a deštivým počasím. Sezona byla také kratší než obvykle.

Například v Olešnici na Blanensku byli letošní sezonu v provozu 80 dní, loňská sezona trvala 91 dní. Poslední lyžařský den odjeli minulý týden v neděli. „Už to bylo na hraně. Ještě bychom to asi do čtvrtka zvládli, ale ani rodiče už nechtěli, aby se kurzy dětí v týdnu konaly," uvedla spolumajitelka olešnického střediska Petra Bártová. Také zájem ze strany veřejnosti byl podle ní už minimální. Uplynulou sezonu hodnotí jako horší než minulou, dorazilo podle ní o 20 až 30 procent lyžařů méně. V červených číslech ale podle Bártové neskončí.

Za špatnou sezonu může počasí, míní provozovatelé

Od 17. února vlek kvůli nepřízni počasí stojí ve skiareálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. „Už to bylo na hraně, už to nešlo," řekl za areál Vlastimil Jílek. Letošní sezonu zhodnotil jako hodně špatnou. „Začalo se lyžovat brzy, a to 9. prosince, tak jsem si říkal, že to bude dobré. Ale pak už byla v podstatě jen kombinace dešťů a tepla a především teplých větrů, které jsou nejhorší. To je jako fén, sníh pak taje doslova před očima," popsal Jílek. Zájem ze strany veřejnosti tak byl po většinu dní nízký. Podle Jílka tak letošní sezona zřejmě skončí v minusu, v lepším případě na nule.

Od 10. února stojí i vlek v areálu ve Filipově údolí na Hodonínsku. „Sezona byla velmi krátká a velmi špatná. Už loni byl výsledek špatný, ale nyní byl ještě asi o 50 procent horší. Jsme v červených číslech," uvedl za areál Lubomír Žák.

Zájem opadá i u veřejnosti

Lyžuje se ještě v Němčičkách na Břeclavsku, kde mají na svahu mezi vinohrady přes zimu umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých podmínek. Lyžovat se tam tedy dá i za situace, když jsou teploty nad nulou a sníh není. Což je aktuální situace. „Sezonu hodnotím stejně jako loni, tedy jako velmi špatnou. Zájem ze strany veřejnosti byl jen krátce, když jsme měli plně zasněženo, pak už minimálně," uvedl správce areálu Jaroslav Stávek. Doplnil, že v červených číslech areál ale není, a to především díky školním kurzům. Poslední z kurzů je ještě příští týden, areál zavírá 8. března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky rekreace, počasí, hory, Jihomoravský kraj, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro skiareály na jihu Moravy nebyla letošní sezona příznivá. Z malého zájmu viní provozovatelé počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.