Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brňané už při špatném parkování lísteček za stěračem nenajdou. Pokutu vyřídí na dálku

Brněnští strážníci se začátkem března zavádějí nový způsob, jak řidičům umožnit platbu za porušení dopravních předpisů. K vyřízení pokuty již nebudou muset navštívit přepážku na stanici, ale vše vyřídí online. Provinilcům tím ušetří čas a sobě administrativu.

Nemusí osobně na služebnu

Zákon výslovně vyžaduje, aby při ukládání pokuty dotyčný souhlasil mimo jiné s právní kvalifikací a konkrétní částkou. „Na městskou policii se proto doteď musel každý dostavit osobně, protože tento postup nebyl možný bez spolehlivého ověření totožnosti,“ vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci změnu mohou uskutečnit díky spolupráci s brněnským magistrátem. „Nově se většina dopravních přestupků, u kterých strážníci přímo nezastihnou řidiče, postoupí magistrátnímu odboru přestupků v dopravě a ten využije institutu objektivní odpovědnosti provozovatele vozidla,“ popsal Ghanem.

V datové nebo poštovní schránce potom provozovatel auta najde výzvu od města Brna k uhrazení takzvané určené částky. Nejedná se tedy podle zákonné terminologie o pokutu, a platbu je možné jednoduše provést například z internetového nebo mobilního bankovnictví.

Konec cestám přes půl republiky

S novým systémem řidiče již nečeká nepříjemné cestování kvůli pár stovkám. „Pro veřejnost je to usnadnění, mobilita je v dnešní době vysoká a často se nám ozývali lidé ze vzdálených měst poté, co v Brně špatně zaparkovali a nestihli případ dořešit na služebně. Projednání pro ně znamenalo cestu z druhého konce republiky,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Hlídky městské policie už nebudou muset vypisovat lístečky, které v nepříznivém počasí často rozmáčel déšť nebo sníh. Sníží se také administrativa spojená s dodatečným projednáváním přestupků. Pokud však strážníci zastihnou řidiče přímo u vozidla, vyřeší s ním v souladu se zákonem přestupkové jednání stejně jako doposud.

„Jedinou výjimkou, kdy se při nesprávném parkování budou papírová upozornění vyplňovat i nadále, jsou zábory veřejného prostranství vozidlem. Jejich projednání je totiž v kompetenci městských částí, nikoliv města Brna. Tvoří však jen nepatrný zlomek všech dopravních přestupků, přibližně okolo čtyř procent,“ doplnil Ghanem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MPB

Štítky MPB, strážníci, pokuta, parkování, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Sobota, 2. března 2024, 11:05Odpovědět

Brňané už při špatném parkování lísteček za stěračem nenajdou. Pokutu vyřídí na dálku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.